sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša



Máte možnost získat odbornou kvalifikaci

Autor článku: 
Mgr. Jarmila Šlaisová

<p>HRADEC KRÁLOVÉ: Středisko amatérské kultury IMPULS připravovuje kvalifikační odborný kurz: „Filmová/audiovizuální tvorba a výchova“ s akreditací MŠMT. Obor F/AV dosud nemá ve studijním programu žádná pedagogická fakulta v ČR, a tak tento kurz skýtá jedinečnou možnost získat odbornou kvalifikaci.</p> <p>Je určen pro pedagogy, kteří mají zájem se při výuce nebo v mimoškolních programech F/AV kvalifikovaně věnovat. </p> <p>V průběhu několika posledních let se soutěží a přehlídek amatérského filmu zúčastňuje stále více žáků základních a studentů středních škol. Jsou to např. soutěže dětí a mládeže Juniorfilm ve Dvoře Králové n. L., studentská filmová část Náchodské prima sezony (uzávěrka 31. 3. 2012), zemská kola filmové tvorby žáků a studentů Zlaté slunce, audiovizuální tvorba ve výtvarných oborech ZUŠ, projekce cca 80 prací byla součástí programu 3. národní výstavy VO ZUŠ ve Šternberku v září 2011. V současné době vzniká také řada školních filmových projektů na základních i středních školách. </p> <p>Nárůst zájmu o filmování mezi dětmi a mládeží vyvolal také pozitivní odezvu MŠMT a předmět Filmová/audiovizuální výchova byl od školního roku 2010/2011 zařazen do RVP pro základní školy a gymnázia. </p> <p>Zájem mládeže o filmování byl také hlavní motivací pro přípravu nabídky pedagogům získat odborné znalosti a dovednosti v oblasti praktické výuky filmové tvorby. Kurz v rozsahu dvanácti víkendových setkání zahájí v září 2012 a počet posluchačů je omezen na maximální počet 14 – 16 účastníků v jednom běhu.<br />
Výuku povedou profesionální lektoři a pedagogové.</p> <p>Věříme, že tento kurz by mohl v České republice přispět ke zvýšení kvality amatérských filmů mladých autorů i zvýšení jejich zájmu o obor. </p> <p> Mgr. Jarmila Šlaisová<br />
ředitelka<br />
Středisko amatérské kultury<br />
IMPULS<br />
Pospíšilova 365/9<br />
500 03 Hradec Králové</p> <p> Kontakty:<br />
film@impulshk.cz<br />
495545434, 773133741<br />
www.impulshk.cz</p> <p> Středisko amatérské kultury Impuls Hradec Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024