pondělí
17. června 2024
svátek slaví Adolf



Uměleckého vedení projektu Plzeň 2015 se ujal Petr Forman

Autor článku: 
luk

<p>PLZEŇ: Svoji vizi o směřování projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 představil na tiskové konferenci dne 6. 2. 2012 nový umělecký šéf Petr Forman. Jeho úkolem bude především přivést k projektu kvalitní české i zahraniční umělce.</p> <p>„Projekt, díky kterému město Plzeň titul vyhrálo, je dobrý. Rád a zodpovědně přijímám výzvu prospět akci takového významu svými zkušenostmi a vazbami na osobnosti evropské a světové kultury, které jsem za téměř třicet let profesionálního ´kočovaní´ po světě a v Čechách získal,“ uvedl Forman. Projekt Plzeň 2015 podle něj dává příležitost obohatit nejen město Plzeň a jeho občany, ale také naučit lidi více respektovat a ctít smysl kultury v jejím nejširším rozsahu.</p> <p>K městu má nový umělecký šéf osobní vztah, strávil blízko Plzně dětství a mládí, žili zde jeho prarodiče a příbuzní a dnes tu má mnoho přátel. „Možnosti podílet se aktivně na naplnění projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 si vážím. Považuji takovou práci za čestnou službu nejen městu Plzeň, ale také za protislužbu naší malé zemi. Navzdory tomu, že je Česká republika opět právem nazývána srdcem Evropy, dnešní porevoluční svobodná společnost si svůj vztah k významu, postavení, hodnotám a smyslu kultury a kulturnosti v našem životě stále trochu nesměle a rozpačitě hledá,“ myslí si Petr Forman.</p> <p>Ve funkci uměleckého ředitele Forman vystřídal Yvonu Kreuzmannovou, které ke konci loňského roku vypršela pracovní smlouva. </p> <p>Více v přiložené tiskové zprávě.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

KUKS: Letní počasí, výletní nálada a množství akcí přivedlo do Kuksu návštěvníky z východních Čech, ale i z celé České republiky. Festival Malá loutková inventura, který se tento týden odehrál v Kuksu, přitáhl dětské i dospělé diváky nejen na loutková představení, ale také komentované prohlídky. Divadelní soubor z Běloruska sice nedorazil, bonusem pro návštěvníky ale byly další atrakce. Zaujal třeba workshop s řezbářem loutek.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.06.2024

ČR: Již po devatenácté se 10. června uskutečnilo předávání Výročních cen OSA, které oceňují přední domácí hudební skladatele a textaře v rámci populární a klasické hudby, a to celkem ve 14 kategoriích. 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba
Co se děje
12.06.2024

PLZEŇ: Během pěti dnů se v pořádajícím Divadle ALFA, ale i na dalších místech Plzně představí desítky českých i zahraničních loutkářů. Páteří bienále Skupova Plzeň je bilanční soutěžní přehlídka českého a slovenského profesionálního loutkového divadla, festival ale nabídne i desítky inspirativních představení a novinek z magického světa loutek, tvůrčí dílny, mezinárodní setkání, výstavu, koncerty a také celodenní sobotní program Loutková Doubravka u Skupovy Plzně.

Plzeňský kraj
Děti a mládež, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.06.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Divadlo Drak se vrátilo z týdenního zájezdu na Kubu, kam bylo vybráno s inscenací Veroniky Poldauf Riedlbauchové Do hajan! spolu s dalšími 14 zahraničními produkcemi z celkových 542 přihlášených projektů. Inscenaci v Havaně viděly desítky kubánských dětí z pozvaných škol i desítky zahraničních promotérů a odborníků na divadlo pro děti a mládež z celého světa. Divadlo Drak si tak z festivalu přiváží i několik pozvání na další zahraniční festivaly a mnoho cenných kontaktů i zkušeností.

Celá ČR, Královéhradecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.06.2024