čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl
Interiér kulturního domu v Bzové



KD: Začátek nové etapy se vydařil

Autor článku: 
Kateřina Vedralová

<p>BZOVÁ (432 obyvatel): Když jsem se dozvěděla, že se v obci Bzová otvírá rekonstruovaný sál, který plní funkci kulturního domu, nemohla jsem jinak, než oslovit starostku a vyzpovídat ji.</p> <p>Kulturní zařízení, které se slavnostně otevřelo dne 5. února 2010 za přítomnosti hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, se nachází v budově ze 70. let. V té době zde v rámci akce „Z“ vyrostl komplex sestávající z prodejny Jednoty, restaurace a kulturního sálu. V majetku obce byl a dodnes je pouze sál, který až do roku 2008 v podstatě nijak nespravovala, a stejně tak si nevěděla rady s otázkou jeho využívání. Tehdejší nájemce prodejny Jednota odmítal při příležitostných akcích v sále obsluhovat, a navíc zde chybělo sociální zařízení. </p> <p>V roce 2008 však nastala změna a díky dotaci Středočeského kraje mohla obec opravit střechu kulturního sálu. Během roku 2009 se podařilo získat další peníze z fondu Středočeského kraje a ze státního rozpočtu, a tak k opravám přibyla i přístavba a přestavba sálu na standardy odpovídající požadavkům dnešní doby. Sál dnes disponuje vlastním sociálním zařízením, které pamatuje i na handicapované, klubovnou a výčepem. Obec vybrala vlastního nájemce s živnostenským listem pro restaurační služby, který zajišťuje obsluhu v době akcí. Aby obec dostála podmínkám dotace, které stanovují, že objekt nelze po dobu pěti let komerčně pronajmout jinému provozovateli, nejedná se o pronájem nemovitosti, ale pouze movitého zařízení. Dále byly peníze z dotace použity k rozčlenění prostoru, čímž vznikla vstupní hala a zázemí šaten. </p> <p>Sál pojme až 220 lidí a od jeho znovuotevření se v něm konaly svatby, plesy, večírky nebo schůze spolků, celkem osm akcí. Programová náplň se řídí především potřebami a zájmy místních, ale i občanů z okolí. Velmi slušnou návštěvnost měly tři plesy, přičemž na jeden dorazilo více jak 200 hostů. Na dětský maškarní bál zavítalo 80 malých návštěvníků s doprovodem. </p> <p>V letošním roce vyčlenila radnice na provoz sálu 84 000 korun, ale doufá, že v budoucnu získá další finanční prostředky jeho vlastní činností. Za tím účelem hodlá nabídnout tyto prostory k pronájmu, perfektně se totiž hodí např. pro pořádání maturitních plesů, jeho doménou je poměrně velké přísálí a zvláštností balkon, který se u staveb tohoto typu na malé obci nevidí často. </p> <p>Děkuji paní starostce Václavě Flaišmanové za laskavé poskytnutí všech informací.<br /> Kateřina Vedralová</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024