pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta



Nový pohled na historii a kulturu „hanáckých Athén“

Hlavní budova Muzea KroměřížskaKROMĚŘÍŽ: Většina turistů má Kroměříž spojenou hlavně s arcibiskupským zámkem a barokními zahradami, ale ani zdejší Muzeum Kroměřížska nemá o návštěvníky nouzi. Ročně jich sem zavítá více než 30 tisíc, aby se seznámili s dějinami tohoto středověkého města. Nově připravovaná stála muzeální expozice "Historie ukrytá pod dlažbou města", která se má realizovat kromě jiného z dotací Finančního mechanismu EHP a finančního mechanismu Norska, chce dávný život a kulturu „hanáckých Athén“ představit moderním multimediálním způsobem.

 

Regionální muzeum s dlouhou tradicí

První muzeum v Kroměříži bylo založeno v roce 1933 a již od počátku plnilo a dodnes plní funkci regionálního centra pro soustřeďování, konzervaci a výzkum sbírkových předmětů vzešlých z archeologického, etnografického a historického zkoumání na Hané a Valašsku. Dnešní Muzeum Kroměřížska je příspěvkovou organizací Zlínského kraje a ve své hlavní budově, v tzv. Kapitulním domě na Velkém náměstí v Kroměříži, představuje dvě stálé expozice - archeologickou a přírodovědní výstavu „Příroda a člověk“ a pamětní síň kroměřížského rodáka malíře Maxe Švabinského.

Kromě toho v Rymicích u Holešova spravuje areál památek lidového stavitelství východní Hané a zámek v Chropyni. V něm jsou představeny dějiny Chropyně, lidová kultura a donedávna zde sídlil i památník dalšího místního rodáka, malíře Emila Filly, který je však v důsledku reinstalace malířova díla v Národní galerii dočasně uzavřen. V chropyňském zámeckém areálu pořádá muzeum každý druhý rok populární Hanácké slavnosti, akci zaměřenou k uchování a obnově folklorních tradic regionu. Kromě sbírkotvorné, vzdělávací a publikační činnosti připravují pracovníci muzea ročně několik krátkodobých výtvarných a didakticko-osvětových výstav. V program nezapomínají ani na školní děti a na aktivity místních kulturních aktérů. Každoročně se prezentují děti kroměřížské ZUŠ i místní fotoamatéři.

 

MK - historické sklepeníHistorie ukrytá pod městskou dlažbou

Záměr prezentovat historii Kroměříže novou ucelenou expozicí je starý už sedm let, ale cesta k jeho realizaci byla náročná. Barokní Kapitulní dům už svou kapacitou nestačil a snahy muzea získat vedlejší dům skončily bohužel také nezdarem. Proto bylo nutné přistoupit ke zcela jinému řešení, a to sestoupit do středověkého sklepení pod muzeální budovu čp. 38. Zde, na ploše 161,15 m2, v podzemí s „historickou pamětí" a jedinečnou atmosférou, chtějí autoři výše zmíněné nové expozice nazvané „Historie ukrytá pod dlažbou města" představit komplexní obraz Kroměříže. Nově koncipovaná výstava nabídne návštěvníkům historické děje i každodenní život jejích obyvatel od středověku až po raný novověk, tedy do poloviny 17. století.

Autorka scénáře a libreta, kroměřížská archeoložka Mgr. Helena Chybová, navrhla do zrekonstruovaných sklepů zcela jiný druh muzeální prezentace. Její podstatou je flexibilní expozice, kterou bude možné obměňovat a doplňovat. Základem se stane multimediální prostor s minimem psaného textu. Dispozice sklepení umožní rozdělení výstavy do několika tematických celků, které povedou diváka od pravěku přes dobu, kdy v místě byla pouhá tržní osada s několika řemeslníky, až k období budování opevněného města s vlastními výsadami a následně k jeho vrcholnému rozkvětu. O tom všem promluví předměty nalezeny při archeologickém výzkumu různých městských částí, které léta spočívaly v depozitářích. Trojrozměrné exponáty doplní audiovizuální programy na počítačích s dotykovými obrazovkami a velkoplošná projekce. Centrem a průsečíkem všeho je model Kroměříže zachycující jeho podobu z poloviny 19. století. V počítačovém programu, který nabízí „virtuální" procházku ulicemi, se divák může dovědět vše o stavebním vývoji, památkových objektech a o kulturních dějinách města. Součástí expozice bude také středověká hrnčířská pec, černá kuchyně měšťanského domu, odpadní jímka a více než tři století starý dřevěný vodovod, objevený pod dlažbou jedné z kroměřížských ulic. K „pokladům" nalezeným pod městskou dlažbou patří také doklady středověké gramotnosti, písemnosti, drobné užité umění, dekorativní kamnové kachle, mince, šperky a jiné cennosti, ukryté obyvateli města v dobách nebezpečí. Každodenní život kroměřížských měšťanů poodkryjí záznamy o jejich jídelníčku, hygieně, ale také nálezy mučicích nástrojů, dokládajících útrpné právo ve středověkém městě.

Tvůrci expozice věří, že výstava určená široké veřejnosti nabídne interaktivní využití zejména školám a mládeži a rozšíří jejich představu o životě ve středověku, kterou získali na hodinách dějepisu. Novou stálou expozici Muzea Kroměřížska „ Historie ukrytá pod dlažbou města“ doplní tištěný průvodce a publikace pojednávající o dějinách města z hlediska archeologického poznání.

 

MK - historické sklepeníExpozici pomohly peníze z fondů Islandu, Lichtenštejnska a Norska

Projekt na zbudování muzejních prostor a na vytvoření nové expozice Muzea Kroměřížska počítá s celkovým nutným objemem investičních i neinvestičních nákladů ve výši 9,2 mil. Kč. Proměna historického sklepení je hrazena z prostředků Muzea Kroměřížska, Zlínského kraje a z Programu uchování, obnovy a zpřístupnění hmotného kulturního dědictví ve Zlínském kraji, který je podpořen Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem v rámci Finančního mechanismu EHP a finančního mechanismu Norska.

Vnější podobu expozici vtiskl zlínský architekt Jiří Jílek. Jeho návrhy se začaly realizovat na jaře tohoto roku a k datu naší návštěvy Kroměříže již byly provedeny potřebné stavební úpravy jako vyčištění a konzervování původního zdiva, snížení stávajících podlah, úpravy k zamezení vlhkosti, položení elektroinstalace, klimatizace, vzduchotechniky a elektronického zabezpečení. Jak nám řekla Mgr. Helena Chybová, ke konci října bylo proinvestováno již 3, 5 milionu korun. V další fázi by měly být dořešeny vstupní prostory a upraveno schodiště pro vozíčkáře. Po prostorovém uspořádání interiéru bude již následovat instalace samotné výstavy jako je montáž vitrín s exponáty a osvětlením, rozmístění informačních panelů, dioramat s kuchyní a pecí, modelu města a počítačového interaktivního vybavení. Práce se konají za plného provozu muzea a s jejich ukončením se počítá v září roku 2009.

 

Foto budovy Muzea Kroměřížska, archiv muzea.

Fotografie vizualizace architektonického návrhu zveřejňujeme se souhlasem Ing. Arch. Jiřího Jílka.

 

 

Mária Uhrinová

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024