pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta



V knihovně odstraňují bariéry

KARLOVY VARY: Krajská knihovna Karlovy Vary (KVV) vešla ve známost nejen unikátní rekonstrukcí původního vojenského objektu, ale také doprovodnými akcemi zaměřenými na široké spektrum návštěvníků. Toto nejmodernější multifunkční kulturní centrum u nás bylo otevřeno po sedmiměsíční přestavbě vojenské kuchyně. O náklady ve výši 88,5 milionu se podělila Evropská unie (fond Phare), státní rozpočet a Karlovarský kraj (z prostředků programu SROP).

Čtenáři s handicapem mají své oddělení

Knihovna nabízí kromě klasických knihovnických služeb také pomocnou ruku handicapovaným lidem. Ve speciálním oddělení mají registrovaní nevidomí čtenáři bezplatný přístup jak na internet, tak ke zvukovým knihám na magnetofonových kazetách nebo ve formátu MP3. Díky špičkovému technickému vybavení mohou dále využívat specifické zařízení k převodu tištěných materiálů na obrazovku počítače (Recognita Plus 5.0) s hlasovým doprovodem (OutSpoken) a program pro zvětšení textu speciální lupou ZoomText.

Počítačovým začátečníkům vychází KVV vstříc spoluprací s Tyfloservisem a TyfloCentrem, o.p.s., jejichž pracovníci docházejí každý čtvrtek do oddělení pro nevidomé a seznamují je se základy práce na počítači a internetu. Oddělení navíc nabízí bohatý výběr z časopisů jako Zora, Oblastník (i ve zvukové podobě), Zpravodaj FRPSP, Gong (pro neslyšící), Vozíčkář, Senior revue, Abilympijský zpravodaj, Nejsi sám a Skok do reality.

Knihovna má otevřené dveře i neslyšícím, pro něž jsou připraveny tlumočené přednášky, exkurze a kurzy. Bez problémů mohou také zavítat do Společenského sálu vybaveného indukční smyčkou.

KVV je pro handicapované snadno přístupná – na parkovišti jsou pro ně vyhrazená místa, signální hlasový majáček naviguje nevidomé, hlavní vchod je opatřen nájezdovou rampou a celá budova je bezbariérová (včetně toalet, výtahu a vstupních dveří s automatickým otevíráním).

Knihovna 21. století

Knihovnická práce dnes již nespočívá jen ve shromažďování, katalogizaci a půjčování knih. Je mnohem rozmanitější. Současné knihovny často fungují i jako společensko-kulturní centra, která svým čtenářům zprostředkovávají nejrůznější kulturní vyžití. Ani KVV nezůstává pozadu.

Ukázka hmatové knížky pro nevidoméNapříklad nejen pro lidi s handicapem pořádá pravidelná setkání spojená s výstavami a praktickými ukázkami kompenzačních pomůcek, kulturním programem a občerstvením. Jedno z nich proběhlo na jaře letošního roku. Ve spolupráci s Klubem přátel červenobílé hole přiblížilo svět hluchoslepých lidí.

Unikátní výstava nazvaná Nevidíme, neslyšíme, ale cítíme... představila výrobky lidí s postižením zraku a sluchu, zasloužený ohlas sklidily také hmatové knížky pro nevidomé děti. V říjnu pak proběhlo již 15. setkání nazvané Svět nevidomých aneb Život bez bariér určené nevidomým čtenářům, klientům TyfloCentra i veřejnosti.

Dopoledne byly pro studenty středních škol připraveny dvě odborné přednášky o odstraňování bariér pro nevidomé a o světě hluchoslepých, odpoledne mezi hudbou a tancem čaroval nevidomý kouzelník Ivo Ouřada.

Karlovarská knihovna, povzbuzená obrovským zájmem, chce jít ještě dál. Například v oddělení pro nevidomé nyní vzniká podle vzoru pražské Botanické zahrady hmatová sbírka přírodnin.

Eva Horníčková

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024