středa
15. května 2024
svátek slaví Žofie
Plakát k výstavě
© Zdroj: https://www.facebook.com/zivyzlin



Zlín čeká unikátní výstava. Díky umělé inteligenci přenese minulost obuvnické výroby firmy Baťa do současnosti a ukáže směřování umění v době technologického boomu

ZLÍN: Výstava ukazuje skrze dobové fotografie počátky výroby závodů Baťa při příležitosti 130. výročí od jejich založení. Díky novým technologiím a umělé inteligenci uvidí návštěvníci snímky v barvě a pohybu. Výstavu s názvem Baťa: 130 let poté připravilo kulturní centrum Živý Zlín ve spolupráci s IS Produkcí a dalšími partnery. V kolektivním domě ve Zlíně bude otevřena od 5. března do 14. dubna.

od 05.03.2024 do 14.04.2024
Autor článku: 
Anežka Gavendová

Projekt přinese kromě výběru dobových fotografií ze sbírek sběratele Jiřího Madzii, pořízených před sto pěti lety při příležitosti 25. výročí firmy Baťa, také překvapivou práci s filmem i zážitkový doprovodný program. Součástí bude i virtuální zaměstnanec závodů Baťa, jehož podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek a záznamů také AI.

„Nové technologie nám odhalují detaily historie. Prožíváme bouřlivý rozvoj použití umělé inteligence napříč obory, včetně uměleckého světa. Projekt má otevřít diskusi nad použitím AI, ukázat možnosti práce s fotografiemi a filmem i přinést návod k rozpoznávání reality a upraveného díla,” popsala myšlenku výstavy Jana Kubáčová, ředitelka Živého Zlína.

Unikátní audiovizuální dílo vzniklo během několika měsíců v ateliérech zlínské IS Produkce. „Umělá inteligence bude velmi brzy schopná rozumět obsahu stejně jako my lidé. Díky AI jsme nyní svědky velmi rychlé evoluce v audiovizuálním světě, která brzy změní způsob, jakým vnímáme filmy nebo fotografie,” specifikoval práci s AI Martin Gazda, jednatel IS Produkce. „Filmy se budou přizpůsobovat divákům, budou reagovat na naše individuální preference a určitě brzy zažijeme také audiovizuální cestování časem a prostorem. Nebudeme jen pasivní diváci, ale aktivní účastníci,” doplnil.

Tři desítky fotografií dokumentují naprosté počátky výroby zn. Baťa ve Zlíně. „V barvě znovuobjevujeme historii, její ukrývané detaily, které najednou vystupují z pozadí a umožňují nám vnímat minulost uceleněji, v netušených souvislostech a perspektivách. Animace s pomocí AI je způsob, jak nedovolit vzpomínkám zestárnout, ale dát jim nový smysl,” uvedl Jiří Madzia, majitel původního fotoalba a autor projektu Baťa: Náš závod je závodem dělníků. 

Atmosféru výstavy dokreslují stroje a artefakty využívané v minulosti při výrobě obuvi a audionahrávky, které mapují život v tehdejším baťovském Zlíně. Více informací na www.kulturazlin.cz.

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024