pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Rodinné album, Left Bank Theatre
© Zdroj: Dramox



Divadlo online od Užhorodu po Charkov. Dramox už dva roky pomáhá ukrajinské kultuře

ZAHRANIČÍ: Přes 120 představení z 60 ukrajinských divadel nabízí online divadelní služba Dramox. Kultuře v zemi sužované válkou pomáhá už dva roky, diváci svým sledováním přímo podporují ukrajinské tvůrce a divadla.

Autor článku: 
Nela Miloševič

„Když začala válka, cílem Dramoxu na Ukrajině se stalo ukázat, že Ukrajina není jen horor, ale i úžasná kultura. Za poslední rok se nám podařilo upevnit spolupráci s divadly a zároveň přidat nové scény. V nabídce nám tak přibylo 50 nových představení z Chersonu, Kyjeva a desítek dalších měst,“ hodnotí uplynulý rok ředitel Dramoxu Martin Zavadil. „Zároveň  je drtivá většina dostupná pro veřejné promítání, čehož využívají města i organizace.” doplňuje další možnosti Zavadil.

 

2 roky spolupráce, 120 představení, 60 divadel

V současné době je na streamovací platformě možné zhlédnout více než 120 ukrajinských představení z 60 divadel, každý měsíc přibývají další. Pokud byste chtěli podpořit ukrajinskou kulturu, stačí si předplatit Dramox a pustit si některé z nich. Řada z nich je opatřená českými titulky. Podle Martina Zavadila by si diváci neměli nechat ujít zejména opery: „Ukrajinské opery nabízejí úžasný zážitek, určitě doporučuji cokoliv z Lvovské opery, třeba současné zpracování Don Giovanniho nebo zvířecí operu pro děti i dospělé Lišák Mikita, nebo z Shevčenkova Národního divadla v Kyjevě." Netradiční spojení baletu a motorek nabízí divoká taneční show Giselle z Kyjevského moderního baletu nebo tamní fascinující vizuální a hudební zpracování Malého prince, které doprovázejí folklorní písně i Mozartovy skladby.

Divácký úspěch sklízí i repertoár známého kyjevského divadla Left Bank Theatre, například inscenace Rodinné album (trailer) připomínající 90. léta na Ukrajině nebo oceňované představení Na špatné cestě o hrůzách války. Kdo má rád moderní divadlo, neměl by si nechat ujít ani originální satirickou inscenaci o ukrajinské společnosti a vládě Othello/Ukraine/Facebook (trailer) z divadla Golden Gate Theatre nebo vizuální projekty Divadla 360 stupňů Kamenný pán domu (trailer) a Plášť (trailer zde).

 

Odkaz na trailer představení Rodinné album:

Family Album/Album di Famiglia | The Left Bank Theater | Trailer | Dramox

Odkaz na trailer představení Othello:

Othello/Ukraine/Facebook | Golden Gate Theater | Trailer | Dramox

Odkaz na trailer představení Kamenný pán domu:

The Stone Host | Theater 360 Degrees | Trailer | Dramox

 

Kontakty s ukrajinskou scénou

Součástí týmu komunikace Dramoxu jsou i Oliya Shylo a Iryna Yatsiuk, které jsou v každodenním kontaktu s ukrajinskými divadly. „Zatímco v prvním roce jsme my oslovovaly divadla, teď nás oslovují sama s nabídkou svých představení, náš katalog jsme tak mohly rozšířit o nové žánry a formáty,” říká Oliya Shylo. Její kolegyně Iryna zase propojuje divadla skrze sociální sítě a navazuje kontakty s univerzitami, které mohou Dramox bezplatně zapojit do výuky. Během druhého roku konfliktu na Ukrajině se podle ní divadla už situaci více přizpůsobila, aktivně propagují svá představení. „Je to známka toho, že ukrajinská scéna chce být zachována a chce se ukázat světu.”

A jaká představení se jim osobně nejvíce loni líbila? Divákům doporučují hlavně inscenace zmiňovaného Left Bank Theatre, například VIŇO běloruského experimentálního režiséra Evžena Korniaga o alkoholu a osamění. Hře může porozumět každý - ve vizuální inscenaci herec vypráví své osudy řečí těla, rytmem a hudbou. Oliya Shylo vyzdvihuje i moderní uvedení Händelovy opery Acis a Galatea z Open Opera, které vyniká módními kostýmy a scénografií a může tak oslovit i mladou generaci.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024