pondělí
17. června 2024
svátek slaví Adolf
Z filmu Nejlepší město na světě
© Archiv pořadatele



Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

ČR-ZAHRANIČÍ: Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměřených na architekturu, tvorbu měst a design obohacených o debaty s tvůrci a přednášky. Hlavní sekce s názvem Konstrukce nabídne divákům fascinující stavby i podobu měst, domů a způsobů bydlení, které jsou formované společenskými a ideologickými konstrukty.

od 29.09.2023 do 04.10.2023
Autor článku: 
Anna Mašátová

Zastřešující téma Konstrukce se zaměří nejen na specifické architektonické a technické stavby, ale ve svém širším pojetí především na společenské a ideologické konstrukty, které formují města i způsob, jakým je vnímáme a denně užíváme. Diváci se na našem festivalu seznámí s kurátorským výběrem filmů, z velké většiny českých premiér, které na plátnech kin nejsou běžně k vidění. Jejich témata budeme moci s diváky více reflektovat během doprovodných debat se zahraničními tvůrci i během přednášek s tuzemskými odborníky,“ představuje hlavní programovou sekci kurátorka festivalu Karolína Vacková.

Mezi hlavní události ve velkém sále pražského Kina Světozor patří také promítání filmu s názvem Nejlepší město na světě. Tím byla vyhlášena hned třikrát za sebou dánská metropole Kodaň, která v posledních třiceti letech procházela kompletní proměnou založenou na základě sociálního inženýrství. Jaká to s sebou nese společenská rizika, a jak se Kodaň stává městem pro vyšší třídy, můžete vidět v rámci speciální warm-up projekce již ve středu 13. září.

Zahajovacím snímkem festivalu bude česká premiéra hraného seriálu v celovečerním formátu The Architect. Fiktivní příběh z blízké budoucnosti sleduje dva fenomény dnešní doby, a to prohlubující se bytovou krizi a zároveň roli architekta jako tvůrce měst pro všechny sociální vrstvy. Jemný, ale pravdivě kritický norský snímek uvedený na letošním Berlinale promítáme v pátek 29. září v Kině Světozor v Praze. Před promítáním proběhne premiéra Filmu Dne architektury 2023 režisérky Sarah Lomenové.

Letošním hostem každoroční sekce Inspirace bude teoretik, publicista a kurátor Adam Štěch, který uvede snímek The rise and fall of Jacques Tati o francouzském scénáristovi a režisérovi. Právě Tatiho, pro nějž byla v 50. letech architektura zásadní postavou jeho filmů, zasadí Štěch do kontextu poválečného vývoje architektury a designu ve Francii. Dále pro festival připraví speciální přednášku věnovanou filmovému žánru giallo s dobovými ukázkami italských interiérů. Na to tematicky naváže třetí projekce dokumentu o významném milánském architektovi a designerovi Angelovi Mangiarottim.

Festivalová nabídka tradičně zahrnuje portréty význačných designérů a designérek. Jednou z ikon tohoto oboru je bezesporu i Dán Arne Jacobsen, jemuž bude věnován zakončovací snímek festivalu. Precizní představení projektů obohacené o rozhovory s Jacobsenovými spolupracovníky dá nahlédnout do kariéry této průkopnické osobnosti minulého století, která na design nahlížela nejen jako na produkci věcí, ale přemýšlela komplexně v kontextu celého bydlení a žití. Film Arne Jacobsen’s Modern Denmark bude možné zhlédnout v úterý 3. října opět v pražském Kině Světozor i v dalších regionálních městech.

 

Trailery ke snímkům Festivalu Film a architektura 2023:

 

Pořádá: Kruh z. s.

Pod záštitou: Česká komora architektů

Hlavní partner: mmcité a.s.

Za podpory: Ministerstvo kultury ČR, Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Francouzský institut v Praze, Velvyslanectví Dánského království, SIPRAL a.s.

Design partner: Atelier Manuall

Hlavní mediální partner: Dolce Vita

 

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ: Festival Rock for People uzavřel své brány po čtyřech dnech nabitého programu, který vidělo v hradeckém Parku 360 přes 40 tisíc návštěvníků. Prvnímu večeru vévodili The Prodigy, kteří svou smrští laserů zasypali roztančený dav. Druhý den patřil punkovým legendám The Offspring, kteří již 40 let baví fanoušky po celém světě.

Královéhradecký kraj, zahraničí
Hudba, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.06.2024

PLZEŇ: V neděli 16. června se uzavřel pětidenní maratón špičkových loutkářských inscenací od nás i ze zahraničí. 35. ročník festivalu Skupova Plzeň přivítal od 12. do 16. června na 7000 diváků, kteří si užívali rozmanitou nabídku představení, workshopů, koncertů a dalších akcí. Bienále Skupova Plzeň je především bilanční přehlídkou českých a slovenských profesionálních loutkářů. Odborná porota posuzovala 19 vybraných inscenací, mezi jejich tvůrce rozdělila celkem 11 cen a jedno čestné uznání. Nejvíc jich získala inscenace Divadla Drak a Bábkového divadla Bratislava s názvem „Zapsaný spolek českých a slovenských loutkářů uvádí: Kašpárek a zbojník“. Bohatý doprovodný program festivalu představil mimo jiné unikátní fokus na loutkářské umění Koreje, Indonésie nebo Tchaj-wanu a také velký open air program Loutková Doubravka u Skupovy Plzně.

Plzeňský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.06.2024

PLZEŇ: Doprovodná publikace, kterou vydala Západočeská galerie v Plzni s nakladatelstvím Artefactum k výstavě „…a viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ Apokalypsa a  umění v českých zemích, si ze slavnostního vyhlášení soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2023 odnesla nejvyšší ocenění v kategorii Katalogy. Odborná porota ocenila originální výtvarné zpracování grafiček Adély Svobodové a Terezy Hejmové.

Celá ČR, Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.06.2024

PLZEŇ: Zlatou medaili vybojoval na Mistrovství ČR ve stepu jednadvacetiletý Matěj Borovský za sólo v kategorii muži. Na Grand finále Czech Dance Masters, které se konalo od 30. 5. do 2. 6. v Kongresovém centru v Praze, uspěli i další členové plzeňského Step by step studia Kamily Borovské.

Plzeňský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.06.2024