čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl
Skladatel Daniel Dobiáš
© archiv hudebníka



Do Sedlčan dorazí sváteční Shakespearovská pošta

SEDLČANY: Tak trochu sváteční Shakespearovská pošta je název pořadu, s nímž v pondělí 21. března přijede do sedlčanského Kulturního domu Josefa Suka překladatel a recitátor Martin Hilský a hudební skladatel, klavírista a zpěvák Daniel Dobiáš. Představení pro milovníky slova, hudby a poezie začíná v 19.30 hodin.

21.03.2016
19:30
Autor článku: 
Karel Souček

„V Sedlčanech jsem již několikrát vystoupil především s pořady ze série Vyšší škola života, aneb co v učebnicích nenajdeš! Jedná se o různé preventivní pořady na aktuální problémy (drogy, alkohol...), ve kterých účinkuje odborník na dané téma a já mám speciální autorskou muzikoterapii. Také jsme zde již vystoupili s profesorem Martinem Hilským s pořadem Sonety Williama Shakespeara,“ zavzpomínal Daniel Dobiáš, jemuž se Sedlčansko velice líbí, neboť má rád kopcovitou krajinu s lesy, která zde je.

Pořad Sonety Williama Shakespeara hráli původně autoři ještě s herci Táňou Fischerovou a Ladislavem Frejem v divadle Lyra Pragensis. Později začal Daniel Dobiáš vystupovat pouze s Martinem Hilským a s tímto představením se představili nejen na mnoha místech České republiky, ale také v Londýně, Edinbourgu, Ženevě, Basileji, Mnichově nebo Bratislavě.

Podle jakých kritérií si Daniel Dobiáš sonety vybíral? „Podle citu a pocitu, že se dají zhudebnit, a že přinášejí neobyčejné myšlenky. Přispěla k tomu i náhoda, že mně můj syn Daniel daroval knihu překladů Martina Hilského. Bylo to po návratu z Peru, kde mě asi Inkové nabili neobyčejnou energií, protože jsem prvních deset sonetů zhudebnil snad v jednom týdnu a velmi mě to fyzicky vyčerpalo. Později jsem zjišťoval, že i další sonety jsou krásné, takže k dnešnímu dni jsem zhudebnil 83 sonetů a možná, že jsem tak i světový rekordman,“ směje se skladatel.

Podle něj je na zhudebňování nejsložitější, že sonety mají naprosto stejné schéma, stejný počet slabik a 14 řádek. „To je norma, která ale může při zhudebňování vést k tomu, že písně na tyto texty budou podobné. Naštěstí ale je hodně hudebních žánrů, a tak mám i sonety zhudebněné jako blues, rock, hip hop, swing, rap.... To posluchače někdy velmi překvapuje, ale zdá se, že se jim to líbí,“ uzavřel Daniel Dobiáš.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024