čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl
© kmo



BMČ a DOČ v KMO aneb Tajemství v knihovně

OSTRAVA: Březen je už desítky let spojen se čtením, čtenářstvím, čtenáři, knihami a knihovnami.  Za první republiky existovaly Týdny knihy, od roku 1955 měli občané možnost prožívat Březen – měsíc knihy.  Knihkupectví nabízela tehdejší nakladatelskou nabídku převážně ze sovětské provenience, knihovny propagovaly knihy a čtení.  V šedesátých letech se nabídka podstatně rozšířila. Po roce 1989 bylo vyhodnoceno, že šlo o měsíc plný ideologie, a byl tedy zrušen.

31.03.2016

 S nástupem vizuálních a elektronických médií to vypadalo, že tištěná kniha ztratí své výsadní postavení. Přišel Březen – měsíc internetu. S rozpaky byl přijímán v letech 1998 - 2008. A pak Březen – měsíc čtenářů jako nekonfliktní pojmenování v podstatě stejného obsahu, neboť čtenáři mohou číst jakékoli médium. Svaz knihovníků a informačních pracovníků od roku 2010 vyhlašuje téma pro daný rok a oslavy v celé republice probíhají bez pompy či fanfár, zato s knihou v ruce.

V Knihovně města Ostravy jsme usoudili, že by bylo vhodné v rámci Března – měsíce jakkoliv nazvaného své čtenáře odměnit. A tak pětadvacet let pravidelně vždy o posledním březnovém čtvrtku společně slavíme Den ostravských čtenářů. Každé pracoviště Knihovny města Ostravy, každá její pobočka v tento významný den vyhlašuje Amnestii, a tak se těm zapomnětlivým vyplatí přijít vrátit knihy právě poslední březnový čtvrtek! Zajímavá je také Šťastná hodinka: je možné, že vám končí registrační poplatek a budete mít to štěstí, že právě vy získáte registraci na rok zdarma. Že si vytočíte na Kole štěstí správnou cenu, že vyhrajete turnaj stolních her, že bezchybně vyplníte znalostní test z oblasti literatury, že… Že se právě vám oslavy v knihovně vyvedou – vždyť za dobu trvání akce nebyl snad nikdo zklamán.

Letos budou mít čtenáři o zajímavý počin více – základem je inspirace zážitkovou ekonomikou – kdy klienta vnímáme jako hosta, pro kterého bude návštěva u nás tím nejlepším z celého dne. Přicházíme s překvapením. Ne trvalým, ne pro všechny, ale s drobností právě na tomto místě a pro tuto chvíli. Nepočínáme si naprosto utajeně, jak by se slušelo, nýbrž propagujeme 31. 3. jako svátek, kdy se chystá navíc Den s překvapením. Uvidíme, kde a kdo se objeví za pultem, aby čtenáře v dobrém zaskočil a četl jim ze svých oblíbených knih či jen nabízel knihy dle svého čtenářského vkusu. Víc neprozradíme, nebyl by to Den s překvapením!

Milovníci historie a účastníci projektu Paměť Ostravy se 31. 3. 2016 v 15 h setkají ve společenském sále KMO u Sýkorova mostu, aby se seznámili s novými příspěvky – tentokrát o čtení a čtenářství v Ostravě. A také aby se sešli, zavzpomínali a popovídali si. Hosty budou studenti ZUŠ E. Runda ze Slezské Ostravy, takže navíc zazní krásné melodie v podání hudebního mládí. I tady se nevyhneme překvapení a bude opravdu velmi příjemné!

Ano, Den ostravských čtenářů je svátek, který v celostátním kalendáři nenajdete, nicméně jistě budete souhlasit, že stojí za to se přidat k jeho oslavám.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024