čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl
© Radioservis, a.s.



Jeden z nejoblíbenějších pořadů Českého rozhlasu získal zlatou desku

BRNO: Rozsáhlý projekt historické série Toulky českou minulostí 1–1000 získal zlatou desku za úspěšný prodej fyzických nosičů. Zlatá deska byla předána v pondělí 14. března ve foyer Českého rozhlasu Brno, kde jednotlivé díly vznikají. Ocenění převzali tvůrci pořadu Josef Veselý (autor), Jaromír Ostrý (režie), Ivana Valešová, František Derfler, Igor Bareš, Igor Dostálek a Vladimír Krátký (interpreti) z rukou ředitelky vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis Kateřiny Konopáskové. 

Autor článku: 
Lenka Radová

Každého z dílů, který je obsažen v kompletu, se prodalo více než 4000 kusů.

Na počátku byla kniha Petra Hory-Hořejše Toulky českou minulostí, pozoruhodný pokus o moderní, dokumentárně bohatý a čtenářsky přitažlivý výklad zásadních událostí českých dějin. Kniha začala vycházet nejdříve jako speciální příloha časopisu Mladý svět, potom se dočkala i knižního vydání.
Když přišel redaktor brněnského rozhlasu Josef Veselý s nápadem vytvořit její rozhlasovou podobu, jistě netušil, že seriál se stane jedním z nejúspěšnějších pořadů vysílaných Českým rozhlasem. Rozhlasová verze využívá kvality knihy a rozšiřuje její účinek o sílu mluveného slova.
Kouzlo Toulek českou minulostí spočívá v tom, že vyprávějí o naší historii poutavě a v příbězích. Jednotlivé díly představují události a osobnosti, které formovaly naši několikatisíciletou historii a zanechaly nesmazatelné stopy v krajině, architektuře a v celé společnosti na území dnešních Čech, Moravy a Slezska.
Na většině z dosud natočených pořadů se podílel stálý tým tvůrců a interpretů: Josef Veselý, Ivana Valešová, František Derfler, Igor Bareš a režisér Jaromír Ostrý. V posledních letech však Igora Bareše nahradil další Igor, totiž Dostálek, a namísto Františka Derflera usedl za mikrofon Vladimír Krátký. 

Oblíbený pořad se vysílá již přes dvacet let (od 2. dubna 1995).

V neděli 13. března 2016 byl na stanici Českého rozhlasu Dvojka odvysílán 1081. díl. Zajímavostí je, že se Toulky zároveň staly svědkem technického vývoje, neboť první díly začaly vycházet na kazetách, po roce 2000 se přidala CD, později CD mp3. Ačkoliv nový formát u starších posluchačů budil nedůvěru, podařilo se je díky velkému zájmu o tento pořad přesvědčit k nákupu nového přehrávače.

Autor knižní inspirace: Petr Hora-Hořejš
Námět na rozhlasovou podobu: Bohumil Kolář
Autor: Josef Veselý
Režie: Jaromír Ostrý
Interpreti: Ivana Valešová, František Derfler, Igor Bareš, Igor Dostálek, Vladimír Krátký

Komplet Toulky českou minulostí 1–1000 (437 hodin nahrávek, 20 CD MP3) v boxu, lze zakoupit za 2999 Kč na e-shopu www.radioteka.cz.

 

Kontakt:
Lenka Radová
Radioservis, a.s., Olšanská 5, 130 00 Praha 3
tel.: 606 716 198
e-mail: lenka.radova@rozhlas.cz
www.radioteka.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024