pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Logo Knižního čtvrtku
© Foto: archiv pořadatele



Jarní Velký knižní čtvrtek přinese čtrnáct novinek

ČR: Další pokračování Velkého knižního čtvrtku, pravidelné akce, která dvakrát ročně přináší výběr a doporučení zajímavých knižních novinek, je naplánováno na 17. března. Opět to bude pestrá nabídka knih napříč žánry od tuzemských i zahraničních autorů pro velké i malé čtenáře. V letošním roce čeká Velký knižní čtvrtek i malé jubileum. Jeho podzimní část totiž bude již desátou v pořadí.

Autor článku: 
Pavel Turner

Blížící se Velký knižní čtvrtek má pro čtenáře připraveno hned čtrnáct titulů. „Vybrat finální sestavu naší jarní nabídky bylo jako vždy těžké, a tak namísto původně předpokládaných dvanácti titulů jich máme čtrnáct. Doufám, že čtenáře zaujmou stejně jako nás,“ říká zástupce pořadatele Ctirad Fuchs. 

Čtenáři se mohou těšit na nový román Kate Atkinsonové Bůh v troskách, za který obdržela cenu Costa Novel Award 2015, na novinku u nás velmi oblíbeného autora Simona Mawera Provazochodkyně z poválečné Anglie, společensko-politický román autorky Abnousse Shalmani Chomejní, Sade a já či beletrizovaný životopis Létala jsem za sluncem od Pauly McLainové o slavné pilotce Beryl Markhamové. Špionážní román tu zastupují hned dva autoři – Michael Žantovský přivádí na scénu agenta K. ve své science fiction z blízké budoucnosti nazvané Ochlazení a americký spisovatel Robert Littell, jehož napínavý román Amatér se odehrává částečně i v totalitním Československu. Novinářka Alice Horáčková se ve své knize 7x ve vedlejší úloze dopodrobna vyptávala osmi sourozenců sedmi výjimečných lidí (Ivan Havel, Helena Landovská a další) na to, jaké to je, žít svůj život ve vedlejší úloze. Tři současné ženy a tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život, popisuje ve své novince Sítě spisovatelka a scénáristka, držitelka ceny Magnesia Litera Petra Dvořáková. Výčet českých autorů uzavírá Aleš Palán, který ve své knize Ratajský les rozplétá příběh vraždy z padesátých let. Žánr fantasy je v nabídce Velkého knižního čtvrtku zastoupen knihou Bena Aaronovitche Měsíc nad Soho - další případ Petera Granta, hlavního hrdiny bestselleru Řeky Londýna. Ian Manook zavede čtenáře do cizokrajného prostředí současného Mongolska, kde svůj případ vyšetřuje rázný komisař Jerúldelger. Do nabídky dále patří kniha Stopy v Oblacích uznávaného autora a běžce Richarda Askwitha - povinná četba každého běžce a běžkyně, kteří se alespoň jednou za čas hodlají popasovat s nějakým (nejlépe vyšším) kopcem. Nebudou chybět ani knihy pro děti -  zábavný Čuníkův supertajný deník od Emera Stampa  nebo Válka proti superkrávám od Audhild Solbergové, která byla vyhlášena nejlepší knihou roku 2014 podle deseti tisíc dětí hlasujících v soutěži norského knihkupeckého řetězce ARK.

Více informací k jednotlivým titulům naleznete na www.velkyctvrtek.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024