sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Snímek z úspěšné inscenace Popelky Rakovník 2014 - 1. neratovická divadelní společnost: Kráska a zvíře.
© Foto Milan Strotzer.



Celostátní přehlídka amatérského činoherního divadla pro děti a mládež 2015

Autor článku: 
Simona Bezoušková/mis

<p>RAKOVNÍK: Celostátní přehlídka amatérského činoherního divadla pro děti a mládež se uskuteční i v roce 2015 pod názvem Popelka na tradičním místě, v Tylově divadle a Kulturním centru v Rakovníku.</p> <p>Přehlídky se mohou zúčastnit amatérské činoherní divadelní soubory z České republiky s věkovým průměrem nad 15 let s inscenacemi pro děti a mládež.</p> <p> Do inspirativní části programu přehlídky se mohou přihlásit divadelní soubory s inscenacemi pro děti a mládež, a to jak profesionální, tak amatérské, bez omezení druhového, žánrového, věkového aj. Podmínkou účasti je kvalita a inspirativnost jejich inscenací.</p> <p> Lektorské sbory postupových přehlídek či výběrů mohou doporučit neomezený počet inscenací bez uvedení pořadí k výběru do programu celostátní přehlídky. Právo doporučení inscenace na celostátní přehlídku Popelka v Rakovníku mají ty postupové přehlídky, které splňují podmínky stanovené propozicemi celostátní přehlídky – viz níže.</p> <p> Uzávěrka doručení přihlášek je 1. června 2015.</p> <p> Jednotlivé přihlášky musí být doloženy odborným hodnocením inscenace s výrazným sdělením, v čem navrhovatelé spatřují výjimečnost, inspirativnost či jinou premisu opravňující zařazení inscenace do programu celostátní přehlídky. K přihlášce a hodnocení je třeba připojit propozicemi předepsané přílohy.</p> <p> Program přehlídky stanoví programová rada celostátní přehlídky Popelka Rakovník především na základě návrhů vzešlých z výsledků postupových přehlídek, ale i z návrhů dalších subjektů vymezených propozicemi.</p> <p> Rakovnická Popelka počítá nejvýše se 14 inscenacemi, z toho maximálně s 9 v soutěžním<br /> programu. Soutěžní představení celostátní přehlídky bude hodnotit lektorský sbor. V závěru přehlídky budou oceněny nejlepší výkony a inscenace a bude provedeno a vyhlášeno doporučení nejlepších inscenací k účasti na Jiráskově Hronově, festivalu amatérského divadla 2016 (celostátní mezidruhové přehlídce amatérského divadla s mezinárodní účastí). </p> <p> 34. celostátní přehlídka amatérského činoherního divadla pro děti a mládež Popelka Rakovník se uskuteční ve dnech 4. – 8. listopadu 2015.</p> <p> Celostátní přehlídku pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury NIPOS-ARTAMA Praha ve spolupráci s královským městem Rakovník, Kulturním centrem Rakovník a Divadelním spolkem Tyl Rakovník. Hlavním organizátorem je Divadelní spolek Tyl Rakovník.</p> <p> Podrobné propozice a podmínky účasti <p> Místa a termíny konání krajských postupových přehlídek

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024