úterý
14. května 2024
svátek slaví Bonifác



Písně a hlasy z rozhlasových vln na pódiu

<p>BRNO: Jožka Černý, Vlasta Grycová a sourozenci Ulrychovi s BROLNem oslaví 90 let brněnského rozhlasu! Slavnostní koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, který je jednou z akcí v rámci oslav devadesátin Českého rozhlasu Brno, se bude konat ve čtvrtek 3. dubna v 19 hodin v brněnském Besedním domě.</p> <p>Připomene nejen krásné písně z rozhlasových archivů, ale přivítá i osobnosti, které s rozhlasem v minulosti spolupracovaly – například Jožku Černého, Vlastu Grycovou či sourozence Ulrychovy.</p> <p>BROLN uvedl do širokého veřejného povědomí během své více než šedesátileté historie mnohá slavná jména – za všechny jmenujme Jarmilu Šulákovou, Jožku Severina a Boženku Šebetovskou, Luboše Holého či Jožku Černého. Brněnský rozhlas byl scénou, na níž se světu představili mnozí další – z hudebníků jmenujme například Hanu a Petra Ulrychovy. </p> <p>Na slavnostním koncertě v Besedním domě se kromě vytříbené hudby BROLNu pod vedením Františka Černého setkáme s některými z těchto osobností. Kromě výše zmíněných sourozenců Ulrychových a Jožky Černého pozvání přijala i legendární lidová zpěvačka ze Strání Vlasta Grycová, bývalý dramaturg BROLNu a dnešní ředitel divadla Radost, čerstvý šedesátník Vlastimil Peška. Samozřejmě nemůže chybět ani rozhlasová legenda – letos dvaadevadesátiletý Jaromír Nečas, dlouholetý redaktor folkloru a v šedesátých letech rozhlasový dramaturg slavného Orchestru Gustava Broma. V programu vystoupí i současní mladí sólisté BROLNu, z nichž jmenujme především zpěvačky Kláru Obručovou a Ludmilu Malhockou. Rozhlasovou historii připomene také mužský sbor Slováckého krúžku, tedy souboru, který zajišťoval lidovou hudbu ve vysílání před vznikem BROLNu.<br />
„Věřím, že jedním ze zážitků večera bude píseň Karla Kryla Nevidomá dívka v podání Hany Ulrychové za doprovodu BROLNu,“ těší se a zve na koncert Jaromír Ostrý, ředitel regionálního studia Českého rozhlasu Brno a Zlín. </p> <p>Živou produkci doplní několik malých překvapení z rozhlasových archivů, hlasy známých osobností, jež ale dopředu nebudeme prozrazovat. Večerem návštěvníky provede moderátorská dvojice Monika Brindzáková a Zdeněk Truhlář. Celý program bude současně v době od 19 do 20.30 hodin vysílán přímým rozhlasovým přenosem na vlnách Českého rozhlasu Brno. </p> <p>Vstupenky jsou dostání, v jednotné ceně 150 korun, v předprodeji Filharmonie Brno v Besední ulici a v Domě pánů z Lipé na náměstí Svobody. </p> <p>Alena Podlucká<br />
manažer komunikace<br />
tel.: 542 523 205, 606 728 998<br />
e-mail: alena.podlucka@rozhlas.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024