čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl



Procházka historií regionu Nymbursko

Autor článku: 
mis

<p>NYMBURK: Město a Městská knihovna Nymburk připravily pro veřejnost v rámci Akademie celoživotního vzdělávání cyklus přednášek zaměřený na historii města a regionu Nymbursko. Jako přednášející byli osloveni renomovaní historikové.</p> <p>Přednášky s následnými besedami probíhají každou druhou středu v měsíci od 15 h v prvním patře Městské knihovny Nymburk.</p> <p> První dvě se již uskutečnily ‒ 8. ledna 2014 na téma Čarodějnické procesy na Nymbursku v letech 1602 ‒ 1617. Přednášejícím byl PhDr. Petr Kreuz, Ph.D., archivář z oddělení fondů státních orgánů Archivu hlavního města Prahy. Druhá přednáška následovala 12. února na téma Letecká válka nad Nymburskem 1939 ‒ 1945. Přednášel Michal Plavec, kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze.</p> <p> Cyklus bude pokračovat 12. března přednáškou Mgr. Zdeňka Hazdry, Ph.D., 1. náměstka ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů na téma Občané s erbem. Cesty české šlechty 20. století s přihlédnutím k nymburskému regionu.</p> <p>Ve středu 9. dubna bude přednášet Mgr. Silvie Vančurová, doktorandka Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, na téma Sjezdy stavu podobojí v Nymburce v 15. století.</p> <p> Následovat bude 14. května přednáška PhDr. Marka Ďurčanského, Ph.D., vědeckého pracovníka Ústavu dějin a archivu Univerzity Karlovy, na téma Město na Labi a dlouhá válka. Nymburk v rámci české urbánní sítě první poloviny 17. století.</p> <p> Mimořádně 21. května se od 17 hod. uskuteční přednáška historika, publicisty a spisovatele, autora historických románů a populárně naučné literatury PhDr. Vlastimila Vondrušky, CSc. na téma Hříšní lidé království českého.</p> <p> Cyklus 11. června uzavře historik a místostarosta města Nymburk PhDr. Pavel Fojtík přednáškou nazvanou 111. výročí gymnázia v Nymburce. Od počátku k dnešku.</p> <p> Cena celého cyklu 200 Kč. Jednotlivé vstupné 40 ‒ 50 Kč. Přihlášky lze podávat osobně, telefonicky, e-mailem nebo na první přednášce v knihovně. </p> <p> Kontakt: Městská knihovna Nymburk, Palackého tř. 1749, Nymburk 288 02. Tel. fax: 325 512 723, e-mail: knihovna@knihovna-nbk.cz.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024