sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša



Bělotínský týden zpěvu

Autor článku: 
mis

<p>BĚLOTÍN: Srpen každoročně přiláká do Bělotína u Hranic zpěváky a hudebníky z blízkého i vzdáleného okolí a v poslední době vlastně z celé Evropy. Po celý týden se baví, vyměňují si zkušenosti a zpívají, aby své umění předvedli veřejnosti ve společném závěrečném koncertu.</p> <p>Letošní již 22. ročník Bělotínského týdne zpěvu je setkáním sborových zpěváků a sbormistrů, jehož součástí je ateliér pro předškolní děti.</p> <p>První ročník Bělotínského týdne zpěvu se uskutečnil v srpnu 1992. Zúčastnilo se ho něco málo přes 40 zpěváků převážně z nedalekého okolí. Za pomoci sponzorů a několika ochotných lidí proběhl úspěšně, s pozitivním ohlasem účastníků i veřejnosti.<br />
Každým rokem si Týden zpěvu získává stále nové zájemce, a to nejen z České republiky, ale i zahraničí (SRN, Rakousko, Slovinsko, Holandsko, Itálie, Švýcarsko, Slovensko, USA atd.), kteří přinášejí spoustu nových hudebních zkušeností. </p> <p> Vedle zpěváků se objevují nové tváře i mezi vedoucími dirigenty, účastníci tak mají možnost seznámit se s mnoha osobnostmi hudebního života. Repertoár je sestavován tak, aby jej zvládli i mladí zpěváci. Obsahuje však vždy i náročnější skladby pro pokročilejší. Dostatečný prostor je věnován i doplňkovému programu, který je zaměřován jak na obohacení hudebních znalostí, tak na poznávání regionu.</p> <p> Vyvrcholením týdenní společné práce zpěváků a vedoucích dirigentů je Závěrečný koncert.<br /> Ten si získal značnou popularitu jak u místních, tak i u příznivců sborového zpěvu z širokého okolí. Celkový program koncertu je vždy pečlivě sestaven ze zvládnutých skladeb. Závěrečný koncert byl v minulých letech uskutečněn v hranickém kostele Jana Křtitele, v sále ZUŠ, v renovované Židovské synagoze, v posledních letech je místem konání Kaple sv. Barbory v hranické vojenské akademii.</p> <p> Závěrečnému koncertu předchází Domácí koncert. Koncertní vystoupení dětských účastníků s bohatým hudebně-pohybovým programem je nejen prezentací činnosti zkušených lektorek s dětmi, ale zároveň přehlídkou originálních nápadů a hudebních činností využitelných ve školní práci i při rodinném muzicírování.</p> <p> 22. ročník Bělotínského týdne zpěvu se uskuteční ve dnech 10. ‒ 18. srpna 2013.</p> <p> Bělotínský týden zpěvu zaštiťuje Obecní úřad Bělotín. Hlavním organizátorem je starosta obce Bělotín a předseda Spolku pro obnovu venkova ČR Mgr. Eduard Kavala.</p> <p> Kontakt na Obecní úřad Bělotín:<br />
Bělotín 151, 753 64 Bělotín<br />
tel/fax: +420 581 612 100<br />
e-mail: belotin@belotin.cz<br />
e-podatelna: belotin@kr-olomoucky.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024