neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Oceněný autor uprostřed



Cena Jaroslava Seiferta za rok 2012 je předána

Autor článku: 
luk

<p>PRAHA: Cenu Jaroslava Seiferta za letošní rok převzal spisovatel, překladatel a literární historik Vladimír Binar, který ji získal za povídkový triptych Číňanova pěna. Prestižní literární ocenění laureátovi předal předseda správní rady Nadace Charty 77 František Janouch.</p> <p>Z rukou Romana Pospíšila, zástupce generálního partnera ceny, investiční skupiny Pioneer Investments, obdržel šek na 250 tisíc korun. </p> <p> „Když jsem se dozvěděl, že mi byla udělena Cena Jaroslava Seiferta, přepadla mě panika a hrůza, že mám stát na stejném místě jako například Jiří Kolář. Po přečtení všech jmen minulých laureátů se tyto mé pocity změnily v pokoru,“ uvedl Vladimír Binar. „Děkuji porotě, že shledala mou knihu hodnou tohoto ocenění,“ dodal. </p> <p>S oceněním je spojen i finanční dar ve výši 250 000 korun od finanční skupiny Pioneer Investments v ČR, která je generálním partnerem ceny již devátým rokem. </p> <p>„Pan Binar patří z mého pohledu do kategorie renesančních osobností, kterých si osobně velmi cením pro jejich schopnost pojmout a pochopit široké spektrum lidských činností,“ pronesl Roman Pospíšil, generální ředitel Pioneer Investments v ČR a SR, a dodal: „Se zájmem jsem sáhl po oceněné publikaci a prostřednictvím autorova květnatého jazyka jsem nahlédl do jeho oblíbených zákoutí. Je mi velkou ctí a potěšením, že dnes mohu panu Binarovi předat šek v hodnotě 250 000 korun jako peněžní odměnu, kterou naše společnost jako generální partner Ceny Jaroslava Seiferta jejím laureátům již tradičně věnuje.“ </p> <p>„Vladimír Binar je již třicátým druhým laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. Pokud vzpomenu let minulých, bylo udílení ceny v dobách normalizace mnohdy dobrodružným podnikem,“ uvedl ve svém projevu František Janouch a dodal: „Význam této ceny je umocněn nejen osobnostmi jejích nositelů, ale i finanční podporou, za kterou bych chtěl poděkovat našemu dlouholetému partnerovi, společnosti Pioneer Investments.“</p> <p>Slavnostním večerem, který se již tradičně uskutečnil v rezidenci primátora v centru Prahy, provázel Jan Pokorný, rozhlasový a televizní moderátor. Slavnostní náladu svými hudebními vstupy podpořil originální kvartet Dos Cubanas. Ceremoniálu se zúčastnily osobnosti českého kulturního a politického života, jako například dcera Jaroslava Seiferta Jana Seifertová-Plichtová, Dagmar Havlová nebo Marie Kousalíková, starostka městské části Prahy 6.</p> <p>Tři prózy, které Vladimír Binar zahrnul do souboru Číňanova pěna, čekaly na vydání poměrně dlouho. Nejstarší z nich vznikla už v 70. letech 20. století – i když poslední úpravy do ní autor zanesl až na jaře minulého roku. Ačkoliv texty nevznikaly společně a vycházejí takto pospolu poprvé, zdá se, jako by k sobě odjakživa patřily. Jsou totiž propojeny jednotným tématem – měsícem, který stojí kdesi v pozadí každého textu a svým mlčenlivým svitem určuje jeho povahu. </p> <p>PhDr. Vladimír Binar,<br />
básník, prozaik, překladatel, editor a literární historik, se narodil v roce 1941 ve Velkém Meziříčí. Z politických důvodů nebyl po maturitě přijat na vysokou školu, a tak pracoval jako papírenský a betonářský dělník. Později vystudoval bohemistiku a filozofii na FF UK. Zprvu vyučoval na katedře literatury, v době normalizace se však živil jako překladatel. Kromě oceněného souboru je autorem dalších próz a veršů (Playback, Emigrantský snář, Hlava žáru), napsal knihu ‚Čin a slovo‘ o Jakubu Demlovi, překládá z francouzštiny a jako editor vydal například knihy S. Vodičky, B. Fučíka, J. Čapka. Opakovaně pobýval ve Francouzské Polynésii. Od roku 1990 opět vyučuje na FF UK.</p> <p>Mediálními partnery Ceny Jaroslava Seiferta 2012 jsou: </p> <p>Kontakty:<br /> Stance Communications<br /> Michaela Šimková<br /> tel.: 224 810 809, 724 872 331,<br /> e-mail: michaela.simkova@stance.cz<br /> www.stance.cz</p> <p>Nadace Charty 77<br /> Indira Bornová<br /> tel.: 224 214 452, 224 225 092, 602 364 583<br /> e-mail: indira.bornova@bariery.cz<br /> www.kontobariery.cz</p> <p>Pioneer Investments<br /> Dana Řezníková<br /> tel.: 296 354 422<br /> dana.reznikova@pioneerinvestments.com<br /> www.pioneerinvestments.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024