sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Vokální soubor Geshem Neratovice, foto www.geshem.cz



Výzva k účasti na celonárodním happeningu PAMATUJ! - REMEMBER!

Autor článku: 
mis

<p>ČR: Pražský Vokální soubor Geshem, o.s. vyzývá v rámci svého programu Pomoc potřebným, podporovaným Magistrátem hlavního města Prahy, k účasti na největším sborovém happeningu v ČR k připomenutí 69. výročí největší masové vraždy v dějinách naší země.</p> <p>Výzva je určena všem sbormistrům profesionálních i amatérských vokálních těles, všem profesionálním i amatérským zpěvákům, vokálním tělesům jakéhokoliv obsazení i repertoárového zaměření.</p> <p>Vokální soubor Geshem vyzývá, aby se svým pěveckým hlasem zapojili do celonárodního happeningu, kterým připomeneme největší hromadnou vraždu v dějinách naší země.<br />
8. března 1944 bylo v plynových komorách koncentračnícho tábora Osvětim – Birkenau zavražděno během jediné noci 3792 nevinných mužů, žen a dětí, následně 10. až 12. července téhož roku bylo v průběhu dvou nocí stejným způsobem zavražděno 6500 mužů, žen a dětí. Celkový počet obětí z tzv. Terezínského rodinného tábora přesáhlpočet 10 000. </p> <p> Vokální soubor Geshem chce uspořádat první celonárodní happening 7. března 2013, na němž by v předvečer šedesátého devátého výročí této tragické události zazpívali zpěváci ve všech malých i velkých městech a obcích na svých náměstích tři písně, které zpívali vězňové, když šli do plynu: 1. Hatikvah (Naděje), zlidovělou píseň, která se později stala hymnou státu Izrael, 2. Shema Jisrael (Vyznání víry), 3. českou státní hymnu Kde domov můj. Chce tak zdůraznit celospolečenskou potřebu připomínání tragické události našich dějin. Součástí happeningu by mělo být stručné připomenutí tragické události, nejlépe přestaviteli měst a obcí. </p> <p> V případě zájmu o účast na této celonárodní aktivitě prosí vyhlašovatel výzvy o vyplnění registračního formuláře a o jeho zaslání na adresu marek.sle@seznam.cz.</p> <p> Kompletní tisková zpráva <p> Registrační formulář

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024