sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Ilustrační foto z minulého ročníku Moravskotřebovských arkád, zdroj foto www.zusmt.cz



Festival spojený s charitou

Autor článku: 
mis

<p>MORAVSKÁ TŘEBOVÁ: Moravskotřebovské arkády jsou nesoutěžním festivalem amatérských pěveckých sborů. V rámci festivalu se konají charitativní vystoupení v moravskotřebovském Domově seniorů a v ústavech sociální péče v blízkém okolí. Součástí festivalu je i výstava prací současných i bývalých žáků výtvarného oboru ZUŠ s názvem Výtvarný život na zámku.</p> <p>První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2001, organizovaly jej Základní umělecká škola Moravská Třebová a smíšený pěvecký sbor Fermáta. Na prvních třech ročnících hostovaly převážně komorní smíšené sbory, a to i ze zahraničí, např. Stadskoor Vlaardingen z Holandska a Sängervereinigugn 1854 Staufenberg z Německa.<br />
Od roku 2004 byl festival určen dětem a mládeži, hostovali zde zpěváčky z německého Gemündenu a z norského Terraku. V současnosti je určen dětským, mládežnickým i dospělým pěveckým sborům.</p> <p> 12. ročník festivalu Moravskotřebovské arkády se uskuteční ve dnech 26. a 27. května 2012.</p> <p> Hlavní program festivalu se odehrává na nádvoří moravskotřebovského zámku, který je součástí městské památkové rezervace. Jeho monumentální pozdně renesanční podobu s arkádami mu dal v první polovině 17. století Ladislav Velen ze Žerotína. </p> <p> Hlavní program festivalu je rozvržen do dvou dnů. V sobotu 26. 5. proběhne hudební program bez účasti sborů. Samotná festivalová přehlídka se uskuteční v neděli 27. 5. dopoledne v kostele Nanebevzetí Panny Marie (pouze duchovní hudba o délce 10 minut) a odpoledne na nádvoří renesančního zámku (libovolný program o délce 10 minut). Za nepříznivého počasí se odpolední program uskuteční v reprezentativních prostorách ZUŠ Moravská Třebová na zámku.</p> <p> Festival Moravskotřebovské arkády je týdenní akcí. V průběhu festivalového týdne jsou uskutečňována charitativní vystoupení v domovech seniorů a v ústavech sociální péče v Moravské Třebové a blízkém okolí, která zajišťují domácí sbory.</p> <p> Podmínkou účasti na festivalu je uhrazení poplatku ve výši 1500 Kč, který je celý věnován prostřednictvím občanského sdružení Fermáta sbírkovému projektu Nadace rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem! </p> <p> Pořadatelem festivalu je Základní umělecká škola Moravská Třebová ve spolupráci s občanským sdružením Fermáta Moravská Třebová. Generálním partnerem festivalu je Město Moravská Třebová. Festival podporuje na dvacet dalších partnerů a sponzorů.</p> <p> Program festivalu Moravskotřebovské arkády 2012

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024