sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Foto archiv Kulturní pecky



Informace o kultuře z první ruky

Autor článku: 
mav

<p>PRAHA: Kulturní pecka je měsíčník zdarma, určený všem, kteří se o kulturu zajímají, rádi se dozví informace z kulturního života a ocení netradiční a osobité pojetí, ať už jde o designové zpracování časopisu, styl psaní či samotný obsah. Jaká jsou další specifika tohoto magazínu a díky čemu může vycházet zdarma, o tom jsem si povídala s šéfredaktorkou Janou Kneschke.</p> <p>Čím je váš měsíčník jiný, výjimečný oproti ostatním podobně zaměřeným magazínům? </p> <p>Pohybujeme se v šedé zóně mezi undergroundem a mainstreamem. V zóně, která je zmapovaná jen částečně, ve které se často vynoří zajímavé projekty, a která je živnou půdou kultury jako takové. Píšeme tak o akcích, které se jinde příliš neobjevují a časopis tím získává na pestrosti. Šedá zóna se tak na našich stránkách proměňuje v barevný svět.</p> <p>Co považujete za největší dosavadní úspěch vašeho měsíčníku? </p> <p>To, že vycházíme již třetím rokem. Za tu dobu jsme potkali spoustu chytrých a zajímavých mladých redaktorů a talentovaných tvůrců. Některým jsme pomohli najít si vlastní cestu, jiným jsme ukázali, kudy jejich cesta nevede, ale všem jsme dali šanci.</p> <p>Kolik redaktorů tvoří vaši redakci?</p> <p>Velikost redakce je proměnná. Základ tvořím spolu s editorkou a dvěma korektorkami. Ideální stav jsou dva redaktoři na každou rubriku, a hromada spolupracovníků, kteří dodávají povídky, komiksy, fejetony… Ale časopis není jen redakce, tvoří jej i spousta lidí kolem, kteří se starají o produkci, inzerci, distribuci a další.</p> <p>Texty, které v měsíčníku publikujete, mají často velmi osobitý charakter. Jak se vám podařilo najít takovou zvláštní kombinaci talentovaných autorů? </p> <p>Bude to pravděpodobně tím, že i samotné jádro redakce je mixem různých typů lidí, kteří mají zcela odlišné zájmy. Spojuje nás otevřenost a tolerance. </p> <p>V současnosti připravujete novou kampaň. Můžete nám o ní prozradit něco bližšího?</p> <p>Tak jako každý časopis, i my se musíme prezentovat veřejnosti. Od dubna do června probíhá naše kampaň, která spočívá především v sérii kulturních akcí, performancí a happeningů, které vyvrcholí 14. června na velkém večírku v Klubovně 2. patro v Praze. Takže přijďte!</p> <p>Kulturní pecka je měsíčník, který je zdarma. Jak získáváte finance, sponzory pro vydávání čísel?</p> <p>Finance plynou z reklamy jak v časopise, tak na webu. Máme také několik partnerů, kterým vděčíme za podporu.</p> <p>S kým z oblasti kultury spolupracujete? </p> <p>Takových subjektů je velmi mnoho a jmenovat jen některé by znamenalo opomenout všechny ostatní. Především jsou to festivaly, kluby, kina, divadla a galerie.</p> <p>Na jakou blízkou zajímavou kulturní akci byste naše čtenáře mohla upozornit? </p> <p>Zajímavých kulturních akcí se v poslední době vyrojila celá řada, a tak bych spíš řekla – sledujte web Kulturní Pecky a čtěte časopis!</p> <p>Více info na:<br />
http://www.kulturnipecka.cz/<br /> http://www.facebook.com/profile.php?…<br /> http://www.facebook.com/…935809780624<br /> http://www.facebook.com/…98024998646/<br /> redakce@kulturnipecka.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024