sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša



Památky Vysočiny zvou na Velikonoce

Autor článku: 
luk

<p>KRAJ VYSOČINA: Památkové objekty NPÚ na Vysočině, které o víkendu zahájily návštěvnickou sezónu 2012 a otevřely své brány návštěvníkům, chystají první kulturní program u příležitosti nadcházejících velikonočních svátků. Všechny památkové objekty budou mít otevřeno také na Velikonoční pondělí.</p> <p>Na státním zámku v Telči bude celý týden před Velikonocemi a samozřejmě v průběhu velikonočních svátků připravena na prohlídkově trase A – renesanční sály velikonoční výzdoba. Do expozice přibudou pomlázky, dřevěné řehtačky, kraslice, barevné stuhy, jarní květinová aranžmá a další tradiční věci patřící k Velikonocům. Státní zámek Telč můžete navštívit také na Velikonoční pondělí. Návštěvníci budou moci zhlédnout výstavu „Hračky nestárnou“ v zámecké galerii nebo navštívit prohlídkovou trasu A.</p> <p>Na tradiční Velikonoce na zámku zve 8. – 9. dubna státní zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Uvítá je prohlídková trasa A, rozšířená o výstavu „Jarní těšení“ a na oba dny je připraven bohatý doprovodný program. V neděli si zde budou moci návštěvníci namalovat vajíčka s malérečkou, koupit si velikonoční perníčky, podívat se na vystoupení folklórního souboru Bajdyš nebo s dětmi navštívit představení divadla Mrak s názvem „Velikonoční pohádka“. Malování vajíček a prodej perníčků si návštěvníci užijí i na Velikonoční pondělí. Po celou dobu bude otevřena také zámecká kavárna Splněný sen, která kromě výborného občerstvení nabídne i novou výstavu o Islandu.</p> <p>K návštěvě během Velikonoc zvou také zámek v Náměšti nad Oslavou, hrad Lipnice nad Sázavou a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Na zámku v Náměšti mohou návštěvníci v rámci prohlídkové trasy zhlédnout výstavu dobových fotografií „Zámek objektivem hraběte Jindřicha Haugwitze“ a dále miniexpozici o elektrifikaci zámku. Po celou dobu velikonočních svátků bude také otevřena restaurace Na Zámeckých valech v areálu zámku.</p> <p>www.npu-telc.eu</p> <p>Tisková zpráva: NPÚ ÚOP Telč, 567 213 116, 725 308 475,<br />
Kontakt:<br />
Mgr. Marie Jirková, pracovník vztahů k veřejnosti,<br />
jirkova@telc.npu.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024