středa
15. května 2024
svátek slaví Žofie



Poezie na rynku

Autor článku: 
mis

<p>KLATOVY: Poezie na rynku je název jedné ze třinácti krajských postupových přehlídek sólových recitátorů a divadel poezie, z nichž jsou nejlepší recitátoři a divadla poezie doporučovány k účasti na celostátní přehlídce uměleckého přednesu a divadel poezie Wolkrův Prostějov. Klatovská postupová přehlídka je určena především recitátorům a divadlům poezie z Plzeňského a Karlovarského kraje.</p> <p>Přehlídka Poezie na rynku se uskuteční ve dnech 30. března ‒ 1. dubna 2012 v prostorách Stálé divadelní scény v Klatovech.</p> <p> Přehlídku zahájí v pátek 30. 3. v 19 hod. soubor Štace z Kaznějova inscenací nazvanou Los recuerdos mi via amarga / Vzpomínky na můj hořký život. Téhož večera se účastníci přehlídky setkají s inspirativním představením Divadla Dagmar Karlovy Vary Sám u stmívání, založeném na poezii Jiřího Ortena.</p> <p> Sobotní dopoledne bude patřit především soutěži sólových recitátorů v I. věkové kategorii (od ukončení ZDŠ do 17 let). Poté Divadelní soubor GSHPB z Příbrami uvede svou inscenaci Pocta Janu Skácelovi. Odpoledne bude pokračovat soutěž v sólové recitaci v II. kategorii (17 ‒ 20 let) a v III. kategorii (nad 20 let). Pak přijdou na řadu soutěžní inscenace divadel poezie. Studio Divadla Dagmar a pedagogické školy Karlovy Vary uvede své představení Hledání – Suchen. Soubor HOP-HOP ZUŠ z Ostrova pak inscenaci Tak tohle je naše Leni? Večer zakončí stěžejní soutěž o prestižní putovní cenu nazvaná Poštovní schránka Jiřího Wolkera.</p> <p> O nedělním dopoledni se představí Divadelní studio D3 Karlovy Vary inscenací Píseň o Viktorce a po něm soubor HOP-HOP ZUŠ Ostrov uvede své vystoupení pojmenované Hosté talkshaw. Tečku za přehlídkou učiní slavnostní zakončení přehlídky s vyhlášením výsledků včetně doporučení k postupu na celostátní přehlídku Wolkrův Prostějov.</p> <p> Přehlídku pořádá Centrum Johan, o.s. z Plzně ve spolupráci se Stálou scénou Klatovy za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Plzeňského a Karlovarského kraje a Města Plzeň.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024