pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Český lidový soubor Chrudim, foto www.folklornifestival.cz



XX. Folklorní festival

Autor článku: 
Kateřina Černíčková/mis

<p>PARDUBICE/HRADEC KRÁLOVÉ: Jubilejní XX. ročník Folklorního festivalu Pardubice ‒ Hradec Králové je prestižní přehlídkou folklorních souborů, jejichž činnost je zaměřena na zpracování a prezentaci lidového umění etnografických regionů Čech.</p> <p>Posláním festivalu, který se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011, je především přinášet nové pohledy na způsoby zpracování námětů pocházejících z tradiční lidové kultury. Veškeré festivalové pořady jsou koncipovány tak, aby mimo jiné sloužily jako inspirace pro další činnost folklorních souborů.<br />
Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v pátek 3. června v 19.00 hodin na pardubické radnici za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se rozeběhne pestrý program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy a Slovenska v několika pořadech na náměstí, v atriu radnice i na zámeckém nádvoří. Svůj prostor zde dostanou také žánrová obohacení v podobě folku a historického programu.</p> <p> V sobotu 4. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové, kde v dopoledních hodinách proběhne hudební a taneční dílna společně s dětským pořadem na Masarykově náměstí. Pořad Na hradeckém rynku na Masarykově náměstí potrvá do 16.30 hodin a kromě českých a jednoho zahraničního folklorního souboru se zde představí také folkové skupiny z Pardubic a Hradce Králové.<br />
Festivalovou specialitou je pořad scénických forem, který v letošním roce nese název Už tú smrť nemelem. V Klicperově divadle se v 16.00 hodin představí soubory BUFO z Prahy a Kašava ze Zlína. Na závěr dne se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se k programu nazvanému Přijďte pobejt, aneb smyslů plný večer přidá také volná zábava účinkujících i hostů.</p> <p> V neděli 5. června ve 14.00 hodin se v závěrečném pořadu festivalu ještě jednou setkají všichni festivaloví hosté a pardubické dětské soubory v pořadu Rozmlouvání na nádvoří Zámku v Pardubicích.<br /> Na jubilejním ročníku festivalu vystoupí celkem 20 souborů: Baldrián Pardubice, BUFO Praha, Červánek Hradec Králové, Český lidový soubor Chrudim, Dupák Hradec Králové, Formani a Formánci Slatiňany, Holoubek Pardubice, Jitřenka Dolní Čermná, Kašava Zlín, Klas Kralice na Hané, Kohoutek Chrudim, Kopaničiar Slovensko, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Nisanka Jablonec nad Nisou, Perníček Pardubice, Prácheňský soubor Strakonice, Radost Pardubice, Sluníčko Rokycany.</p> <p> Festival připravuje NIPOS-ARTAMA Praha, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, Kulturní centrum Pardubice a Sdružení pro dětskou taneční tvořivost Praha pod záštitou ministra kultury MUDr. Jiřího Bessera, primátorky Pardubic MUDr. Štěpánky Fraňkové a rady Královéhradeckého kraje.</p> <p> Více informací zde

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024