pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Projetková dokumentace



Prioritu dostalo kulturní centrum

Autor článku: 
Eva Veselá

<p>KOPIDLNO: Město (2039 obyvatel) vybuduje kulturní a vzdělávací centrum v bývalé školní budově, postavené v letech 1851 – 1853 a zapsané na seznamu kulturních památek. Naposledy pod střechou tohoto objektu působilo muzeum, ale kvůli havarijnímu stavu je již několik let prázdný.</p> <p>K rozhodnutí vybudovat zde kulturní a vzdělávací centrum přispělo jistě to, že se rýsovala šance získat evropské dotace. Na muzeum se peníze získat nepodařilo a s jeho obnovením se tedy v dohledné době nepočítá.<br /> „Ještě v sedmdesátých letech minulého století muzejní sbírky obohatil rozsáhlý archiv hudebního skladatele a řídícího učitele Josefa Straky. Počátkem osmdesátých let však bylo muzeum, které zřizovalo město, uzavřeno. Důvodem byl špatný technický stav budovy. Většina exponátů je dnes uložena v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně, písemnosti pak v jičínském státním okresním archivu. Město plánuje pořádat pouze krátkodobější výstavy s jejich zapůjčením, a to při významných příležitostech a výročích,“ vysvětluje místostarosta Kopidlna Václav Šimůnek.</p> <p>Kopidlnu se podařilo získat z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod 21 milionů, přičemž celkové náklady na rekonstrukci objektu včetně vybudování dětského hřiště na zahradě za domem dosáhnou 23 milionů korun. Vlastní úpravy byly zahájeny na podzim loňského roku a mají trvat asi jeden a půl roku.</p> <p>„Projekt má za cíl vytvoření moderních prostor pro volnočasové aktivity našich občanů, dále pro činnost mateřské a základní školy, spolků a občanských sdružení. Vznikne tu víceúčelové zařízení s informačním centrem, knihovnou, vzdělávacím centrem a potřebným zázemím a také prostory pro společenské a kulturní akce. Školicí místnost se zázemím pro občerstvení v přízemí budou moci používat i místní spolky k pracovním setkáním. Městskou knihovnu najdou její čtenáři v prvním patře, druhé patro nabídne ateliér a malou scénu, obojí vhodné jak pro školicí a vzdělávací kurzy, tak pro využití místními zájmovými organizacemi. Bezbariérový přístup do všech částí budovy je samozřejmostí,“ dodává místostarosta V. Šimůnek. </p> <p>Organizační složka města, Sportovní a kulturní zařízení Kopidlno, spravuje od svého zřízení v listopadu 2009 majetek víceúčelové sportovní haly a zajišťuje její provoz. Po vzniku kulturního a vzdělávacího centra se také stane jeho provozovatelem.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024