úterý
14. května 2024
svátek slaví Bonifác



S. M. A. D. neznamená žízeň

ŠUMPERK:  Je to setkání mladých amatérských divadelníků, jinak také Dílna Šrámkova Písku. Ve své novodobé historii se letos dočká již patnáctého pokračování. Tato akce je koncipována mimo jiné jako možnost pro české a slovenské divadelníky vzájemně se inspirovat.

Ve dnech 14. – 22. srpna se do Šumperku sjede skoro stovka mladých lidí, aby zde pracovali s osobnostmi českého i slovenského divadla v tematizovaných dílnách této již tradiční letní akce.

Projekt se uskuteční s finanční podporou Ministerstva kultury a města Šumperk, podstatnou část nákladů si však uhradí sami účastníci.

Akci pořádá občanské sdružení Společnost amatérské divadlo a svět ve spolupráci s Městským divadlem, Střední zdravotnickou školou a MÚ v Šumperku, odborným garantem je NIPOS - Artama Praha.

V herecké třídě s přídechem dramaturgické a režijní práce, kterou povede herec, režisér a pedagog Luboš Veselý, se bude pracovat na dramatizaci některých povídek Franze Kafky a části novely Proměna.

Téma revoluce v nejširší podobě bude se svými frekventanty na předloze Dantonovy smrti Georga Büchnera zpracovávat slovenský režisér a dramaturg Ján Šimko.

Jakub Nvota, autor, režisér a autorský herec se v letošním roce chce zaměřit na kabaret a oprostit jeho žánrovou jedinečnost od představ vtloukaných společnosti lacinou televizní zábavou.

Slovenský režisér a pedagog Patrik Lančarič se se svojí třídou pustí do opery. Tedy ne přímo do zpěvu, půjde o dramatizaci a obrazovou vizualizaci textů operních árií.

Možnostem lidského těla (nejen) na jevišti se ve své pohybově taneční dílně bude věnovat taneční, performer, pedagog a organizátor řady akcí v oboru Jiří Lössl.

Pro účastníky je připravena řada doplňkových akcí – divadel, promítání, pořadů i volnočasových aktivit.

Již tradiční závěrečná veřejná prezentace dílen začne v soboru 22. srpna 2009 v 18.00 v divadle.

Na dílně vychází také zpravodaj, který reflektuje jak oficiální, tak i neoficiální dění dílny.

O akci je rok od roku větší zájem – již letos narážejí organizátoři na limity ubytování, kapacity tříd, ale i na omezení rozpočtová – protože chtějí udržet účast přístupnou všem, nikoli jen bohatým elitám. Tak již teď vznikají otázky spojené s řešením akce na další léta.

Organizátoři doufají, že počasí umožní, aby jednotlivé dílny nepracovaly jen uvnitř v místnostech, ale aby oživily i některá zákoutí šumperského centra i parku. Stejně, jako mladí lidé z celé republiky (ale i ze Slovenska) jezdí do toho „svého“ Šumperku, řada šumperských institucí i jednotlivců bere S. M. A. D. také jako „svou“ akci, na které se rádi podílejí, byť třeba jen jako diváci.

 

Další informace včetně kontaktu přímo na akci:

Alena Crhová, 604 569 781, crhova@nipos-mk.cz

Karel Tomas, 603 480 111, tomas@nipos-mk.cz

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024