sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša



Do Netolic za poznáním tajů české historie

NETOLICE: Na vrchu sv. Jána, který je součástí netolické městské památkové zóny, vzniká od roku 2004 archeopark přibližující období vzniku českého státu v 10. až 13. století. Na území Jihočeského kraje jde vlastně o první rekonstruovanou archeologickou památku.

Pohled do historie

Bývalý starý hrad Netolice patřil spolu se starou Práchní a Chýnovem ke správním střediskům jižních Čech. Byl postaven na důležité obchodní stezce vedoucí z rakouského Lince do Prahy a zmínku o něm najdeme už v Kosmově kronice z roku 981. Hrad stával na skalním ostrohu obtékaném řekou Rapačov a s podhradím byl ve své době významným knížecím a královským správním, vojenským a obchodním centrem této oblasti. Další písemnou zmínku obsahuje listina Přemysla Otakara II. z poloviny 13. století, v níž je zmiňován netolický kastelán Jaroslav. Krátce poté však hrad začal ztrácet svůj význam a jeho funkci centra převzaly České Budějovice a kamenný hrad Hluboká nad Vltavou.

Součástí bývalého správního hradu byl i farní kostelík sv. Jana s pohřebištěm. K jeho zrušení došlo za josefínských reforem v roce 1788. Do poloviny 20. století hradní areál již zcela zpustl, ale zato se stal oblíbeným výletním místem.

Archeopark vzniká postupně

Antropologické oddělení Národního muzea v Praze dokončilo v roce 2000 posuzování kosterních pozůstatků z pohřebiště v bývalém přemyslovském hradišti, jehož archeologický výzkum již několik let provádí společnost Archeos. Na základě tohoto zkoumání postupně vzniká v rámci projektu Historická krajina Netolicko archeopark a současně se v netolickém Muzeu JUDr. Otakara Kudrny připravuje expozice přibližující raný středověk a starý hrad.

Zajímavostí je, že všechny archeologické práce jsou prováděny historicky doloženými technikami a pomocí dobových nástrojů.

V letech 2004 až 2006 byla stavba financována z dotace Jihočeského kraje a programu Leader, projektová dokumentace a studie pak z fondu malých projektů Phare. Z programu INTERREG IIIA přeshraniční spolupráce Česká republika – Bavorsko šla v letech 2007 až 2008 na projekt částka 2 miliony, Jihočeský kraj poskytl 800 tisíc Kč. Za to byla dokončena první stavba, a to palisáda s věží. Proběhl letní archeologický tábor, konference o archeoparcích, vyšla česko-německá kniha, a dokonce byl o obou projektech Netolice a Gabréta (partnerský projekt keltského archeoparku v Ringelai v Bavorsku) natočen film.

V další etapě se bude žádat o finance z ROP (Regionální operační program) na rekonstrukci přístupové komunikace včetně oprav kamenných tarasů, což je podmínkou pro další pokračování výstavby archeoskanzenu. „Archeologický průzkumu bude pokračovat i v letošním roce.  Díky tomu, že vloni archeologové objevili pravděpodobně základy původního kostela a náhrobky na místě, kde by v budoucnu mělo stát návštěvnické centrum, musíme se vrátit k již připravenému projektu a upravit jej“  vysvětluje situaci starosta Netolic Oldřich Petrášek a dodává: „Dále přiravujeme projekt do programu Leader na konzervaci části valu, jeho prezentaci atd. V dalších etapách by měla následovat výstavba ukázek obytných srubů a řemeslnických dílen (např. kovář, pekař, hrnčíř), návštěvnického centra, repliky kostela a kastelánského paláce. Předpokládaná doba dokončení je 5 až 6 let, ale je závislá na získávání potřebných finančních prostředků.“ 

Při předkládání projektů a realizaci město spolupracuje s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, společností Archeos a bavorským partnerem z Ringelai.

Podrobnosti v Informačním centru a Muzeu JUDR. Otakara Kudrny,

tel. 388 324 251,

e- mail: info@netolice.cz, www.archeopark-netolice.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024