sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša



Vytrvalý boj o kulturní a duchovní hodnoty

PRAHA: V samém srdci Prahy, v těsné blízkosti Staroměstského náměstí, dokládá vývoj našeho hlavního města již po 900 let kostel sv. Michaela Archanděla, který patří k nejvýznamnějším sakrálním památkám Evropy spojující ranou českou historii s kořeny evropské civilizace 12. století. Po anulované aukci v roce 1993 pronajala   Národní knihovna ČR kostel netransparentním způsobem rakouskému podnikateli Jerry Nowikovskému. Tím začíná soudobá archeologická, architektonická a pietní devastace této památky.

Část ostatků z rozvrácených hrobů skončila na skládce a zakázanými ocelobetonovými patry zmrzačený chrám byl pak dlouhodobě hanoben antikulturním zneužíváním v rozporu s původním posláním kostela, s podmínkami nájemní smlouvy i s dobrými mravy, jak je definuje Nejvyšší soud ČR a Kanonické právo.

Přes protesty veřejnosti a mnoha kulturních institucí, jednal nájemce o prodloužení smlouvy na 60 let a o koupi kostela. Kupní smlouvu podepsal ministr kultury Pavel Dostál 18. července 2005, šest dní před svou smrtí. Nájemce se tehdy hájil tzv. odsvěcením kostela, jež však není podle odborného posudku Liturgického institutu možné, a také argumentoval  stamiliónovými investicemi, které měly údajně hroutící se památku zachránit.

Tyto argumenty kategoricky odmítly odborné autority NPÚ i ČSAV a ostře se proti nim vymezila instituce Evropské centrum starého sakrálního umění (ECSSU), založená již v roce 2000 s cílem „důstojné a důsledné rehabilitace chrámu“.

Na neutěšený stav chrámu reagovala také studentská iniciativa, která  uspořádala 30. května 2006 první demonstraci.

„Vzhledem k jedinečnosti této nedílné součásti národního a světového dědictví považujeme její prodej za absurdní a zcela nepřijatelný, neboť zásadně poškozuje národní a státní zájmy ČR. Podstatně zvyšuje riziko dalšího komerčního zneužívání kostela a současně výrazně omezuje možnost nápravy škod", říká ředitel ECSSU Jiří Pavel Pešek a dodává: „toto bezprostřední ohrožení národní i evropské kulturní identity je klíčovým důvodem akutní naléhavosti anulování prodeje a záchrany kostela."

Podle dostupných informací požádal nový majitel ředitele pražské sekce NPÚ Michaela Zachaře o schválení projektu architekta Manfreda Wehdorna přestavět kostel na luxusní čtyřpodlažní nákupní centrum. ECSSU zaštítěná podporou významných českých i zahraničních autorit usiluje o odvrácení této další hrozby.

Na téma osudu sakrálních památek se zvláštním akcentem na výjimečný význam chrámu sv. Michaela Archanděla v celoevropském kontextu pořádá ECSSU dne 4. března ve 14.00 přednášku na VŠE v Praze.

 

Kateřina Vedralová

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024