neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo



Zlín ve znamení filmu

Filmové ateliéry, filmové školství, multikino, klasická kina i příležitostné promítání filmů či filmové festivaly – to vše najde příznivec filmového umění v krajském městě Zlín.

Od filmových ateliérů k filmovým přehlídkám

V roce 1936 založil Jan Antonín Baťa filmové studio na Kudlově (místní část Zlína). Časem se do širokého povědomí dostalo zejména jako centrum filmové tvorby pro děti a mládež a je spojováno se jmény Karla Zemana, Hermíny Týrlové, Břetislava Pojara a dalších. Dnes působí pod názvem Filmové ateliéry a.s.

 

Zlínské filmové školství

Výrazným podhoubím pro filmovou tvorbu jsou dvě školská zařízení – vysokoškolské vzdělání poskytuje Univerzita Tomáše Bati, fakulta multimediálních studií, obor animace a audiovize. V září 1992 začala ve Zlíně působit Filmová škola a ve školním roce 1997/98 nastoupili první studenti na dvouletou Vyšší odbornou školu filmovou s.r.o. (VOŠF). V roce 2006 pak získala škola akreditaci bakalářského programu. Tato soukromá škola v současné době zajišťuje pomaturitní studium a bakalářský program v oblasti filmu.

 

Festivaly a přehlídky

Město Zlín má dlouhodobou tradici v pořádání filmových přehlídek. Již počátkem 40. let minulého století se zde konaly Filmové žně nazývané též Zliennale, které přinášely české a slovenské filmy. Právě ony bývají označovány za průkopníky filmových festivalů u nás.

VOŠF Zlín (www.filmschool.cz) uspořádala letos v březnu již 6. ročník mezinárodního festivalu studentských filmů Zlínský pes. Město Zlín ho podpořilo částkou 30 tisíc Kč. Na akci se představují práce z Česka, evropských států, ale i Kanady, USA, Izraele a daších zemí. Soutěží se ve čtyřech kategoriích – animovaný film, hraný film, dokumentární film a film nové formy. Festival doprovází řada workshopů, divadelní a hudební programy. Místem letošního konání se stalo sídlo VOŠF – Filmové ateliéry ve Zlíně-Kudlově. Tři kinosály nabídly téměř 400 míst.

První ročník festivalu Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež zval k návštěvě v roce 1961. Během let rostl počet uváděných filmů i promítacích míst. Vloni bylo uvedeno 570 filmů z 52 zemí na  23 projekčních místech, návštěvnost překročila 108 tisíc diváků. Letošní 49. ročník proběhne jako doprovodná akce předsednictva ČR v Radě Evropy.

Město Zlín letos podpoří festival 4 miliony 500 tisíc Kč, finanční podporu poskytuje také ministerstvo kultury.

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, pořádaný Filmfestem s.r.o. se letos uskuteční ve dnech 31. května až 7. června. Spolupořadatelem je město Zlín a univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

Diváci se mohou těšit na mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti a mládež, mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů pro děti, mezinárodní soutěž evropských debutů, soutěžní přehlídku tvorby zemí Visegrádu a mezinárodní soutěž reklamy „Duhová kulička“. 

Dále festival nabízí dny evropské kinematografie, noční horizonty (přináší závažná a provokativní témata), novinky české filmové a televizní tvorby pro děti a mládež, dokumenty atd. V rámci doprovodného programu se uskuteční koncerty, výstavy, semináře, přednášky, workshopy atd.

 

Klasická kina a další promítací místa

Stavbu Velkého kina zahájila firma Baťa v únoru 1932 a v září téhož roku se uskutečnilo první filmové představení. V roce 1957 bylo kino přestavěno na širokoúhlou projekci a počet míst v hledišti se snížil z původních 2580 na 1327. V šedesátých letech proběhla ve dvou etapách generální rekonstrukce, která přinesla další snížení počtu míst na 1170.

V roce 2001 bylo zařazeno velké kino na seznam kulturních památek ČR a o tři léta později došlo k celkové rekonstrukci sálu a instalaci zvukového systému Dolby Digital Surround EX. V současné době nabízí kino 1010 míst a tím se řadí k největším kinosálům u nás.

Kino Květen ve Zlíně-Malenovicích bylo postaveno v 80. letech minulého století a má kapacitu 410 míst. Své jméno získalo po kině, které bylo od roku 1962 umístěno v budově prvního Dělnického domu.

Každé pondělí patří ART KINU, které přináší filmy pro náročné diváky. Příležitostně se promítá i na dalších místech – na Malé scéně, v Muzeu jihovýchodní Moravy, v Masters of Rock Café, ve Filmových ateliérech a.s. atd.

Multikino v centru Golden Apple Čtyřpatrové obchodní a zábavní centrum Golden Apple – Zlaté jablko, jehož výstavba přišla na 750 milionů Kč, bylo v centru Zlína otevřeno v květnu 2008. Jeho součástí je i první multikino ve Zlínském kraji nazvané Golden Apple Cinema. Celková kapacita šesti sálů je 949 míst, z toho 12 pro vozíčkáře. Největší sál je určen pro 438 sedících diváků a dva vozíčkáře. Sály jsou vybaveny nejmodernějším audiosystémem pro vnímání prostorového zvuku Dolby Digital Surround EX.

Od února 2009 tu díky dalším technickým vymoženostem probíhají i první digitální 3D projekce na Moravě.

Kina pod jedním vedením Velké kino i kino Květen ve Zlíně-Malenovicích jsou majetkem města, které chtělo i po otevření multikina zachovat jejich činnost.

„V roce 2008 byla schválena výpůjčka zmíněných dvou kin na následujících pět let pro společnost Golden Apple Cinema a.s. Nový nájemce musí plnit několik podmínek: zachování stávajícího hracího profilu kin v co nejširší míře a také provozování dalších kulturních a společenských aktivit. Také musí umožnit pronájem obou objektů pro konání Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež a zachovat centrální předprodej na kulturní a společenské akce v objektu Velkého kina. Na provoz zmíněných dvou kin přispívá Golden Apple Cinema letos město částkou 1 milion 275 tisíc Kč", říká Marie Masaříková, tisková mluvčí Magistrátu města Zlín.

V letošním roce se v multikině uskutečnil také Projekt 100. Anio senioři nepřijdou ve Zlíně zkrátka, ve Velkém kině vznikl v roce 2001 Filmový klub seniorů, který od roku 2004 působí v kině Květen, a jeho projekce jsou pro velkou oblibu rozšířeny i do multikina Golden Apple Cinema.

Za jednu vstupenku zaplatí senior 30 Kč, po předložení pěti vstupenek na různá představení získá šestou zdarma.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024