neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo



Knihovna s krajskou působností

Smíchovská pobočkaPRAHA:  Hlavní město je zřizovatelem příspěvkové organizace Městská knihovna v Praze (MKP). Má působnost na celém území našeho hlavního města, centrem služeb je Ústřední knihovna na Mariánském náměstí v Praze 1. Knihovní fond k 31. 12. 2007 tvořilo 2 272 328 položek, nejvíce zastoupena je beletrie, následují naučná literatura, hudebniny, zvukové materiály, mapy, grafické listy a reprodukce, elektronické dokumenty.

Počet registrovaných čtenářů dosáhl v loňském roce čísla 194 507, což představuje 16,1 % z celkového počtu obyvatel Prahy.

Toto je jen letmý pohled do Výroční zprávy za rok 2007. Musím se přiznat, že pod mýma rukama prošla řada výročních zpráv kulturních institucí. Ta z Městské knihovny v Praze je však naprosto výjimečná. Dokáže zcela netypickým humorným způsobem přiblížit řadu konkrétních údajů vypovídajících o její činnosti a to vše ještě doplněné dnes tolik oblíbeným komiksem. Tiskovina tak splňuje povinnost organizace vydávat každoročně výroční zprávu a zároveň je i výborným propagačním materiálem.

Pohled do historie

První veřejná knihovna v Praze zahájila svoji činnost v červenci 1891 a navázala na činnost spolkových knihoven působících ve druhé polovině 19. století. Vyhláškou ji zřídila městská rada a byla určena všem Pražanům. Knihovní fond čítal zpočátku 3370 knih, které využívali čtenáři zprvu v půjčovně a v čítárně. Knihovna se během let několikrát stěhovala, její současné sídlo ústředí bylo postaveno díky Pražské městské pojišťovně v letech 1925 – 1928 na Mariánském náměstí. Šlo o první novostavbu knihovny v Československu a potřebám knihovnictví vyhovovala až do poloviny sedmdesátých let 20. století. K dispozici byly půjčovny, studovny, čítárny denního tisku, půjčovny a čítárny pro děti, své místo zde našlo i hudební oddělení a postupně také slepecká knihovna, odborná knihovna městské správy a Sukova knihovna spisů pro mládež.  V roce 1942 vzniklo divadelní a filmové oddělení.

Doba nacistické okupace se nesla ve znamení stagnace, po únoru 1948 pak nastala ideologizace veškeré činnosti knihovny. Ve druhé polovině 50. let začíná docházet k obnově odborné úrovně knihovny, v šedesátých letech bylo otevřeno 12 nových poboček. Období tzv. normalizace s sebou přineslo zmrazení mezinárodní spolupráce, ustrnutí činnosti a trvalo řadu let, než se situace zlepšila. Během osmdesátých let došlo k modernizaci poboček, otevření nových knihoven a k racionalizaci jejich sítě. V roce 1982 pronikly do knihoven počítače, které se začaly využívat k centrální evidenci knihovního fondu a ke katalogizaci. Poslední desetiletí minulého století se uskutečnila optimalizace sítě poboček a umístění do vhodných prostorů. V letech 1996 až 1997 proběhla rekonstrukce budovy na Mariánském náměstí, spojená s novým pojetím služeb a úplnou automatizací knihovnických agend. Pro čtenáře se knihovna otevřela na jaře 1998. V následujícím roce byla zahájena automatizace jednotlivých poboček.

Knihovna a její pobočky

Městská knihovna v Praze plní také funkci krajské knihovny pro území hlavního města ČR. Kromě Ústřední knihovny (ÚK) tvoří síť 43 poboček, včetně tří bibliobusů – knihoven na kolech. Pobočky jsou řízeny centrálně, nemají právní subjektivitu, knihovní fond pro ně nakupuje a zpracovává Oddělení knihovních fondů, které sídlí v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí. O to více se pak mohou věnovat samotné práci se čtenáři. Platy pracovníků poboček jsou hrazeny z rozpočtu Městské knihovny v Praze, stejně tak nájmy potřebných prostor – pouze v ojedinělých případech přispívají na úhradu pronájmů příslušné městské části. Týká se to např. pobočky na Pohořelci nebo na Smíchově – Ostrovského a jde o vstřícný krok místního zastupitelstva ke svým občanům.

V roce 2008 prošla MKP auditem. Není tajemstvím, že audit navrhl uzavřít 15 poboček, které navštěvuje kolem 20 tisíc čtenářů. Rada a starostové městských částí však takové masivní uzavírání nepodpořili, a proto byl rozpočet MKP dorovnán do částky, která umožní jejich provozování i letos. To však neznamená, že se knihovní síť v budoucnu nebude měnit. První změna se plánuje v pobočce Dejvice, která se z nevyhovujících prostor v září 2009 přestěhuje do nové Národní technické knihovny. Podobné řešení situace se již mnoho let hledá pro pobočku Pankrác, která funguje v prostoru nevyhovujícím požadavkům na moderní knihovnu 21. století.

Místní knihovny

Najdeme je zejména v okrajových městských částech naší metropole. Je jich 39, včetně hospicové knihovny Cesty domů, kterou provozuje v Holešovicích stejnojmenné občanské sdružení. Jsou ve zcela odlišném postavení, co se týče financování. Příslušná městská část hradí nájem, energie i plat pracovníků (provozní i mzdové náklady na provoz knihovny). Místní veřejné knihovny (MVK) samy provádí akvizici i zpracování knihovního fondu. Na nákup knih jim přispívá také pražský magistrát, který rozděluje finanční prostředky na akvizici na základě statistických údajů o počtu čtenářů. MKP měla v roce 2008 vyčleněno ve svém rozpočtu na plnění regionální funkce, dané knihovním zákonem, částku 2 886 tisíc Kč. Výměnné soubory vytváří knihovna od roku 2003, na jejich nákup jde ročně kolem 150 tisíc Kč, využívá je více než dvacet MVK. Jde o službu, která se těší velkému zájmu, stejně jako konzultace a nákup technického vybavení. Zatím co MKP využívá speciálně vyvinutý systém Koniáš, místním knihovnám slouží systém Clavius.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024