pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta



Loucký klášter potřebuje na opravu dvě miliardy

Loucký klášter, foto Eva VeseláZNOJMO: Pokud přijíždíte do Znojma směrem od Vídně, nemůžete minout výraznou dominantu - loucký klášter, který původně patřil řádu premonstrátů. Rozsáhlý areál nedaleko centra města leží na levém břehu řeky Dyje. Malá část  interiérů je sice opravená, ale na zásadní rekonstrukci a návrat ke slávě stále čeká.

Počátky kláštera spadají do roku 1190. U jeho zrodu stál kníže Konrád Ota, syn údělného knížete Konráda II. Znojemského, a jeho matka Marie. Po dalších šest století byl jedním z předních klášterních komplexů ve střední Evropě. Jeho dějiny jsou svázány se jménem opata Šebestiána Treytaga z Čepiroh, jemuž se připisuje počátek pěstování okurek na Znojemsku, či vynálezce bleskosvodu Prokopa Diviše, který v době zdejšího působení vytvořil elektrický hudební nástroj "Denis d´Or".

V období kláštera se střídaly špatné i dobré časy - po vyplenění husitskými vojsky v roce 1425 následovala přestavba areálu. Dnešní barokní podobu získaly objekty stavebními úpravami koncem 17. století. Byly rozděleny do tří epat, ale kvůli reformám Josefa II.  zůstaly nedokončené. 

Poté stihl klášter nevlídný osud -  v roce 1784 byl zrušen až do počátku 90. let 20. století sloužil vojenským účelům. Překrásné knihovní regály a část knihovního fondu získali premonstráti pro klášter na pražském Strahově.

V současné době spravuje areál  Úřad pro zastupování ve věcech majektových. Návštěvníci mohou vidět expozice vztahující se k vinařství, výstavní prostory, informační středisko i vinotéku. To vše v režii vinařské firmy Znovín.

Město Znojmo se řadu let snažilo získat areál do svého majetku. "V současné době je jednání na mrtvém době. Město nebylo ochotno přistoupit na podmínky státu ohledně bezúplatného převodu, který stanovil nutnost opravit objekt do deseti let a nemožnost jeho komerčního využívání. Přitom potřebné opravy jsou odhadovány na 2 miliardy Kč", říká místostarosta města Znojma Marian Keremidský.

Před časem proběhla v tisku zpráva o tom, že o loucký klášter projevil zájem Památník národního písemnictví, který se nachází v premonstrátském klášteře na Strahově a nové prostory hledá od počátku 90. let minulého století. Původně zvažoval do znojemské Louky sestěhovat depozitáře roztroušené na osmi místech ČR. Od svého úmyslu však vzhledem k velké vzdálenosti od Prahy ustoupil a nyní uvažuje o prostorách v Terezíně.

ev

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024