pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta



V Trutnově začali stavět

Virtuální maketa Městkého divadla TrutnovTRUTNOV: Dne 7. října byly poklepem na základní kámen zahájeny práce na  vybudování společenského centra a divadla. Za několik posledních desítek let nejvýznamnější trutnovská stavba vyrůstá v prostoru bývalého autobusového nádraží. Měla by stát 480 milionů korun a s jejím dokončením se počítá v  roce 2010. 

 

Národní dům nestačí

Původní divadelní a společenský sál v budově Na Nivách vyhořel již v roce 1958 a od těch dob slouží pro kulturní akce více než stoletý Národní dům. Ten však i přes všechny provedené vnitřní i vnější úpravy neodpovídá ani kvalitou hlediště ani svými prostorovými a technickými možnostmi dnešním potřebám na pořádání divadelních představení, koncertů a jiných programů. Celá osmdesátá léta se na místní radnici diskutovalo, jak tuto situaci změnit. V roce 1980 byla zpracována nikdy nezrealizovaná studie, po roce 1989 se přemýšlelo o rekonstrukci některého ze stávajících zařízení. Až studie Koncepce výstavby a reknstrukce kulturních zařízení města Trutnova z roku 2002, prokázala, že situaci nevyřeší pouhá rekonstrukce některého ze stávajících zařízení.  Sociologický průzkum, který radnice zadala odborné firmě, při němž byli lidé tázáni na oblast kulturního vyžití, navíc prokázal, že více než polovina občanů Trutnova souhlasí s tím, aby se ve městě vybudovalo nové divadlo.

Stavba vskutku kolosální

Projekt společenského centra je konstruován velkoryse a s přihlédnutím ke specifiku aktivit, které tady bude možné provozovat. Hlavní sál půjde uzpůsobit pro klasické divadlo, konference či plesy. Kromě kukátkové scény pro 390 diváků umožňuje budova vytvořit divadelní arénu pro 589 diváků. Při přeměně na plesový sál bude mít kapacitu 522 míst, na koncerty 640. Prostory v prvním patře mohou tvořit šest kluboven, které se dle potřeby propojí, až nakonec vytvoří jeden velký sál. Ve druhém patře budou dvě velké zkušebny, třetí patro zaberou kanceláře a technické zázemí. Předpokládá se, že nová budova bude žít denně, po celý týden. K různým aktivitám ji využijí spolky, neziskové či mládežnické organizace a školy. Poslouží k zasedání zastupitelstva, k setkání politických stran, konferencím a sympoziím komerčních subjektů, odborů či profesních sdružení. Kulturní stánek, vyrůstající na náměstí Republiky, nebude sloužit jen Trutnovákům, ale jistě jej rádi navštíví i lidé z celého okolního regionu a Krkonoš. K příjemnému posezení snad přilákají dvě kavárny, pod budovou vznikne podzemní parkoviště pro 81 aut (z toho 6 pro tělesně postižené) a veřejné WC. O možném provozovateli společenského centra není zatím rozhodnuto a rovněž se dolaďují detaily spojené s jeho činností.

Bočný pohled na budovuFinance z EU doplní úvěr a veřejná sbírka

Myšlenka vybudovat divadlo, patřící k hlavním cílům „Strategického plánu rozvoje města Trutnov v oblasti kultury“, se začala naplňovat v roku 2003 a to vyhlášením anonymní architektonické soutěže. Autorem vítězného projektu na víceúčelové kulturní zařízení je architekt Patrik Vopálecký a realizátorem stavby je trutnovská stavební společnost BAK. Mnohamilionovou investici pokryje město Trutnov z několika zdrojů: v první řadě je to dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod ve výši zhruba 190 mil. Kč, dále to budou úvěrové prostředky, vlastní prostředky města a také výtěžek z veřejné sbírky.

 

Na několik skutečností, spojených s realizací nového kulturního stánku, jsme se zeptali Ing. Miroslava France, vedoucího Odboru rozvoje města a územního plánování MÚ Trutnov:

Jakou má sbírka formu a jak na ni veřejnost reaguje?

Veřejná sbírka na „Společenské centrum Trutnovska“ byla zahájena 1. dubna 2008 a potrvá do 31. 12. 2010. Občané můžou přispět v hotovosti do pokladničky umístěné ve vestibulu MÚ, převodem či vkladem na účet u KB, a ve fázi jednání jsou i další možné formy vkladu do této veřejné sbírky. Jména nejvýznamnějších dárců budou trvale uvedena na prosklených vstupech do budovy. O množství dárců a momentálním výtěžku nejsem bohužel blíž informován.

V jaké fázi je harmonogram prací?

Položili jsme základní kámen a proběhly různé přípravné práce, nutné demolice a archeologický průzkum. Nyní jednáme o umístění kamery tak, aby bylo možné on-line sledovat posuny ve stavební činnosti. Odkaz na video bude umístěn na webových stránkách města. (Pozn. redakce: videoweb byl spuštěn 16. 10. a průběh stavby můžete sledovat zde.)

Investorem je město Trutnov. Kde sežene dalších 300 mil., které jsou ještě potřeba? Zbývající finanční prostředky budou zabezpečeny úvěrem. Schválilo to Zastupitelstvo města na svém jednání 20. října 2008.

Děkuji za odpovědi.

 

Mária Uhrinová

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024