pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta



Olomoucká katedrála má nové zvony

Zvon Panna Maria Svatohostánská stoupá do věžeOLOMOUC: Katedrála sv. Václava se svým dvouvěžovým průčelím patří neodmyslitelně  k panoramatu města. V neděli 19. října, před dopoledními bohoslužbami, obyvatelé města poprvé uslyšeli dva nové katedrální zvony nazvané Panna Marie Svatohostýnská a Jan Pavel II. V poledne se pak rozezněly staré a nové zvony dohromady.
Za války bylo bohužel běžné, že docházelo k rekvizici zvonů, které pak byly přetaveny na děla či jiné zbraně. Zvony olomoucké katedrály tento smutný osud postihl v čase obou světových válek.

Návrat zvonů

V roce 1916 byly zabaveny celkem čtyři zvony, mezi nimi velký zvon Panny Marie a zvon sv. Korduly. Snahy o obnovu původního zvonového souboru sice existovaly již ve dvacátých a třicátých letech, ale překazila je druhá světová válka,  během které byly zrekvírovány další dva zvony sv. Bedřich a sv. Cyril a Metoděj. Ani následné čtyřicetileté období komunistického režimu tomuto záměru nepřálo, a málokdo už návrat zvonů do Olomouce očekával.

Katedrála  na Dómském návrší má několik republikových a několik moravských nej. Například její třetí, jižní věž, vysoká přesně 100,65 metrů, je nejvyšší kostelní věží na Moravě. V ní je pověšen největší zvon v ČR, jenž je rozezníván houpáním – svatý Václav vážící 8500 kg. V letech 2000 až 2008 probíhala generální oprava katedrály, která stála cca 230 milionů korun, a byla korunována slavnostním osazením nových zvonů.


Městský magistrát v rámci širšího projektu s názvem Olomoucký hrad chce ještě více zdůraznit jedinečnou lokalitu dómského návrší kolem chrámu sv. Václava a má ambici doplnit zdejší zvonový soubor do původní podoby, jakou měl na začátku 20. století. Proto ke stávajícím čtyřem zvonům, zvonkohře a nově pověšeným – P. Marie Svatohostýnské a Janu Pavlu II. – výhledově plánuje zajistit ještě další tři zvony, a to v ladění cis1, fis1 a gis1. Obnova původního zvonového celku proběhne po etapách a očekávaný společný souzvuk všech zvonů byl měl být laděn v akordu e-dur.

Zvony vystaveny v Muzeu umění Sbírka na zvony pokračuje
Rozhodnutím arcidiecézní komise byl vybrán výtvarník i zhotovitel zvonů. Výzdoby se ujal olomoucký rodák, akademický sochař Otmar Oliva a odlitím bylo pověřeno Zvonařství Perner v Pasově.
Rozměry většího z nových zvonů – Panna Maria Svatohostýnská – jsou vskutku monumentální. Váží bezmála pět tun (4805 kg) a jak ve výšce, tak i v průměru dosahuje téměř dvou metrů (výška 185 cm, průměr 188 cm). Přední stranu zdobí plastika Panny Marie Svatohostýnské, po obvodu jsou biblické výjevy týkající se Mariina života: Zvěstování, Navštívení u Alžběty, Ježíšovo narození, Obětování v chrámě, Nalezení Ježíše v chrámě, Svatba v Káně, Maria s apoštolem Janem pod Kristovým křížem a Seslání Ducha Svatého. Jsou zde také umístěny znaky současného papeže Benedikta XVI., ale i Arcibiskupství olomouckého, arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského Mons. Jana Graubnera a Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci. Cena tohoto zvonu se vyšplhala na více než 2,8 milionu korun a částka by měla být pokryta z výtěžku veřejné sbírky, která stále běží. (Účet je vedený u ČSOB, 377688503/0300, v. s. 91181. Dárci nad pět tisíc korun obdrží malou památku v podobě bronzového zvonku. Dárci nad padesát tisíc budou navíc zvěčněni i na pamětní desce před katedrálou.) Jak nám sdělili zaměstnanci farnosti, ke dnešnímu dni se vybralo úctyhodných cca 1,7 milionu Kč.

Zvon Jan Pavel II. byl rovněž odlit v Pasově a zdobí jej signum tohoto bývalého papeže, znaky současného papeže Benedikta XVI., Arcibiskupství olomouckého, Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského a Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci. Na dalších reliéfech jsou znázorněny motivy ze života sv. Jana Sarkandra, mučedníka spojeného s Olomoucí. Druhý zvon je podstatně menší, jeho hmotnost dosahuje "jen" 1286 kg (výška 122 cm, průměr 122,4 cm). Jeho výrobu uhradila Nadace Děti-kultura-sport, jejímž zřizovatelem je uherskohradišťský podnikatel Ivo Valenta.

Zvony, posvěcené 28. září v rámci pontifikální mše na svátek sv. Václava, patrona katedrály, arcibiskupem Graubnerem, se tedy 19. 10. představily veřejnosti. Dosáhnout souzvuku všech zvonů je velmi náročné (rozhýbat je musí čtyři zvoníci) a proto se všechny katedrální zvony naráz rozezvučí jen ojediněle.

Příště to bude opět při výjimečné církevní příležitosti - 2. listopadu na Dušičky. 

Mária Uhrinová

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024