neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav



Šest let od povodní

VELTRUSY si připomněly šest let od katastrofální povodně  v srpnu roku 2002, která zanechala v areálu veltruského zámku strašlivou spoušť. Práce na obnově začaly prakticky ihned po opadnutí vody a ohledání škod a trvají dodnes, ale výsledky obnovy už jsou znát.  Na rekonstrukci, která z Veltrus vytvoří atraktivní areál s množstvím zajímavých aktivit, pracuje tým odborníků z Národního památkového ústavu i dalších institucí.

Zámek Veltrusy s jedním z největších krajinářských parků u nás vznikl na ostrově mezi říčními rameny Vltavy. Generace Chotků tady budovaly své reprezentativní letní sídlo, které díky svým estetickým hodnotám mohlo sloužit k oddychu, intelektuálnímu rozjímání, kultuře i jako zázemí pro všechny významné události provázející život šlechtické rodiny. Zahrnutí plochy polí do přírodně-krajinářského parku spolu s využitím zásobní zahrady, skleníků a hospodářského dvora umožnilo využívat areál i hospodářsky s plným uplatněním jeho estetických hodnot. Celek pak velmi dobře sloužil jako ukázkový příklad hospodaření, vzor pro ostatní šlechtické i nešlechtické hospodáře a jako důkaz možného souznění člověka s přírodou.

Stejné funkce chtějí na zámku památkáři nabídnout i v 21. století. Připravují expozici v hlavní zámecké budově, speciální prohlídky barokní cukrárny a bytu cukráře s ochutnávkami dobových delikates. K vidění bude i chotkovské hospodářství s tradičními plodinami a množstvím domácích zvířat.

Vše však není jen v rovině plánů a projektů, ledacos mohou návštěvníci využít už dnes – navštívit historické skleníky, prohlédnout si výstavu historických kočárků nebo se během letních měsíců projet parkem na kole s průvodcem.

V rámci podzimních Dnů evropského dědictví se otevře i hlavní zámecká budova, lákadlem bude výstava o tom, jak se opravuje památka.

„Co na tom, že je v hlavní budově staveniště a nějaký ten rok ještě potrvá - od příštího roku bychom chtěli alespoň část hlavní budovy zpřístupnit. Jsem přesvědčen, že se řežimovými opatřeními dá vše ošetřit tak, aby prohlídky probíhaly bezpečně a návštěvníci se mohli sami přesvědčit, kolik to obnáší práce, opravit tak těžce poškozenou památku, a kolik se už udělalo“,  uvedl kastelán Pavel Ecler.

 

Terra Didactica

Veltruský zámek se stane i výukovým zázemím. Pro tento účel se Národní památkový ústav uchází o evropské finance z Integrovaného operačního programu. V rámci projektu vznikne centrum pro implementaci Evropské úmluvy o krajině. Poskytne zázemí pro blokovou výuku krajinného inženýrství i pro další semináře a kurzy. Součástí plánu je také kulturně-ekologické vzdělávací centrum, které by mělo nabízet speciální výukové programy pro základní a střední školy.

 „Při přípravě projektu jsme v první řadě oslovili město Veltrusy a obec Všestudy. Páni starostové s námi od počátku úzce spolupracují, dokonce během přípravy projektu iniciovali vznik mikroregionu Veltrusdominio“,  říká Petr Svoboda, koordinátor projektu a provozní náměstek středočeského pracoviště NPÚ. Oslovených partnerů je však mnohem víc, Česká zemědělská univerzita, Univerzita Karlova, nebo třeba Národní vzdělávací fond. Vznikla a schází se Rada projektu, kde nám významně pomáhá i krajská radní pro kulturu, Jiřina Pospíšilová.

Investované miliony

Dosud se podařilo staticky zabezpečit všechny budovy v areálu a rekultivovat naprostou většinu ploch. To jsou práce, které jsou pro návštěvníky skryty. Obdivovat však lze nově opravené či mostky a pavilony. Například Laudonův pavilon, původně stavidlo na vodním kanálu, s čerstvě restaurovanou vnitřní výmalbou, Dórský chrámek, nebo třeba Egyptský kabinet. Ten ve svých útrobách skrývá tajemství – to ale musíte objevit sami. Podařilo se obnovit jeden z historických skleníků, dokončováno je restaurování hlavní brány do areálu, pracuje se na opravách hlavní zámecké budovy. Proinvestovány už byly desítky milionů, celkově však k dokončení prací ještě více než 600 mil. Kč chybí.

Historii zámku a aktuální informace najdete na našich webových stránkách: www.zamek-veltrusy.cz

Mohlo by vás také zajímat...

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Kateřiny Hubertové za Geisslers Hofcomoedianten.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Články a komentáře
24.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Filmový dokument „Petrkov 13“ představuje místo, ve kterém žil a tvořil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek se svojí francouzskou ženou, básnířkou Suzanne Renaudovou, a také osudy obou umělců. V obrazech je přítomný i Grenoble, kde se roku 1923 Suzanne s Bohuslavem nad svou básnickou sbírkou seznámila a odkud se do Petrkova po svatbě roku 1926 vydala. Petrkov se měl stát domovem vždy jen na půl roku, aby se manželé a později i se syny Danielem a Jiřím vraceli do Francie vždy na chladné měsíce. Údělem rodinných i dějinných událostí se však stal místem, ze kterého se od roku 1948 do své domoviny Suzanne Renaudová již vracet nemohla. Současná tvář místa si zachovává otisk celé rodiny Reynkových a vypovídá příběh domova i exilu, ve kterém se zrodila dodnes nesmírně ceněná umělecká díla a přivádí nové návštěvníky z české i francouzské kulturní oblasti. Po promítání filmu následuje přednáška Lucie Tučkové Petrkov jako domov i exil, v průsečíku putování. Akce se koná u příležitosti 60. výročí úmrtí básnířky Suzanne Renaudové.

 

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky
Co se děje
22.04.2024