středa
15. května 2024
svátek slaví Žofie



Skleněný palác láká

KROMĚŘÍŽ (29,9 tis. obyv.): Město nazývané hanáckými Athénami, je známé především jako město studentů a památek. Zdejší komplex zahrad a zámku byl v prosinci 1998 zapsán do listiny světového dědictví UNESCO. V Kroměříži však najdeme zdařilé stavby s daleko pozdější dobou vzniku. Patří k nim i Dům kultury, příspěvková organizace zřizovaná městem. Dům kultury (DK) byl v Kroměříži uveden do provozu v roce 1963 a v jeho těsném sousedství tehdy ještě působilo i letní kino. Povodně, které Moravu zasáhly v létě 1997, se na stavu budovy bohužel neblaze podepsaly. Stavba byla tehdy staticky narušena, a tak havarijní výměr přikázal její zpevnění. V této chvíli se město muselo rozhodnout zda objekt opraví, či zbourá. Naštěstí zvítězila první alternativa, proběhla architektonická soutěž a v roce 2002 zahájily první práce.

Opravy rozdělené do etap – finanční nutnost

Rekonstrukce objektu DK zatím stála přes 152 miliony Kč, z toho 64,25 milionů činila dotace ze státního rozpočtu. Zlínský kraj opravy DK finančně nepodpořil. V roce 2002 byly podchyceny základy a proběhlo statické zajištění za 11,328 mil. Kč (z toho dotace 11 mil. Kč), v roce 2003 následovalo rozšíření provozního zázemí. Vznikla tak zadní přístavba za 15,657 mil. Kč (z toho dotace 10 mil.  Kč).

V dalším roce se uskutečnila rekonstrukce plynové kotelny v ceně 4,651 mil Kč. V letech 2004 a 2005 byla vybudována ještě jedna přístavba – administrativní část – a nové sociální zařízení, to vše za 36,827 mil. Kč (z toho dotace činily 15 mil. Kč). V letech 2005 a 2006 přibyla restaurace a víceúčelový sál v boční přístavbě za 41,815 mil. Kč (z toho dotace 8,25 mil. Kč). A konečně roky 2006 a 2007 znamenaly rekonstrukci staré budovy. Jednalo se o vstupní část, prosklené stěny a o rozvody inženýrských sítí. Náklady dosáhly téměř 42 mil. Kč (z toho dotace 20 mil. Kč).

„Letos nás čeká oprava požární signalizace v ceně něco málo přes 1 milion Kč,“  plánuje Ing. Josef Koplík, vedoucí odboru rozvoje města MěÚ Kroměříž, a dodává: „Až se nám podaří získatdalší finanční prostředky ze státního rozpočtu nebo z fondů EU, zahájíme další etapu. Celá rekonstrukce skončí, až dořešíme některé stavební úpravy prostranství před DK a v technickém zázemí. Jde zejména o šatny pro účinkující, vzduchotechniku, elektroinstalaci, rozvody topení, sadové úpravy, kašnu před objektem. Projektovou dokumentaci máme již zpracovanou. Rozpočtové náklady jsou kolem 60 mil. Kč a realizace by měla proběhnout maximálně ve dvou etapách.“ 

DK získal stolařské dílny, kulisárnu a malý sál využívaný zejména na kurzy a pohybové aktivity, dále kanceláře, terasu s malým salonkem. Významným přínosem se stalo vybudování hudebního sálu pro 200 lidí a s výbornou akustikou. Slouží také pro vystoupení tzv. malých forem. Úpravou prošla i pokladna a sklad. Letní kino, poškozené při povodních, již obnoveno nebylo.

Rozšíření nabídky

„Provedené opravy umožnily získat DK nejen důstojné pracovní zázemí, ale zejména přinesly nové prostory vhodné k pořádaní dalších kulturních programů. Lidé si oblíbili např. besedy u cimbálu, taneční pro dospělé, menší hudební formy. Nyní disponujeme společenským, divadelním a hudebním sálem a řadou kluboven. Výhodou je i možnost pořádat dvě akce současně. Díky dvěma samostatným vchodům se totiž naši návštěvníci navzájem nesetkávají. Předností je i kompletní bezbariérový přístup v celém objektu,“ pochvaluje si ředitel DK Mgr. Vlastimil Dvořák. A v neposlední řadě dům kultury využívá řadu kluboven, v nichž se konají jazykové a pohybové kurzy, taneční aktivity a společenské akce komornějšího charakteru, v přízemí Posádkového domu, který se jako součást bývalých Žižkových kasáren stal majetkem města.

Od zájmové činnosti po významné akce

V Kroměřížském kulturním domě nachází zázemí 14 kroužků a souborů. Například Fonoklub, Fotoklub, Klub amatérského filmu, dechový orchestr Kroměřížanka, divadelní soubor Nezávislá scéna či loutkářský Říše loutek. Všem město poskytuje cílené dotace, které procházejí přes rozpočet DK, jehož součástí jsou i příjmy ze vstupného. Soubory zdarma vystupují na všech akcích pořádaných městem a DK. Jednou z nich je Mezinárodní tematická výběrová soutěž neprofesionálního filmu a videotvorby o umění, animované tvorby, videoartu a experimentů ARSFILM Kroměříž, která byla původně profesionální, a jednak mezinárodní filmové přehlídky Seniorforum, která je zas omezena věkem účastníků. Zaměstnanci DK se také podílejí na Mezinárodním festivalu vojenských hudeb, který pořádá Armáda ČR spolu s městem Kroměříž. Maskot festivalu

Na letošním již 15. ročníku, který se uskuteční v srpnu, se představí dechové orchestry z celého světa. Ty se pak na závěr vždy sejdou na Velkém náměstí ke společnému monstrkoncertu.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024