sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav



Nová Říše hledá kořeny

V rámci projektu Hledání kořenů se v sobotu 1. března od 19.00 hodin v sále kulturního domu v Nové Říši uskuteční ojedinělý divadelní večer, který představí výjimečného novoříšského rodáka Jana Mošťka. NOvoříšský KUlturní Spolek v rámci projektu Hledání kořenů chce prostřednictvím několika akcí představit a upozornit na významné novoříšské osobnosti a rodáky. První zajímavou osobností, kterou veřejnosti NOKUS představí právě v sobotu 1. března, bude novoříšský rodák, malíř, spisovatel a tzv. moravský celník Rousseau – Jan Moštěk. Do Nové Říše přijedou tohoto neprávem zapomenutého malíře Jana Mošťka představit Radim Vašinka a Irena Hýsková z pražského divadla Orfeus. Návštěvníci divadelního večera s názvem „Silné osobnosti přitahují. Je tu Jan Moštěk aneb V tom by byl čert, aby nikdo nepřišel…“ budou seznámeni prostřednictvím informačních panelů i s dalšími novoříšskými osobnostmi a rodáky.

V rámci projektu Hledání kořenů NOKUS dále připravuje spolu s dalšími účastníky projektu informační letáky zaměřené na významné novoříšské osobnosti.

Začátkem března vyhlásí soutěž pro děti od 6 do 15 let s názvem Mám oblíbené místo na Novoříšsku, a Ty? V dubnu se uskuteční dva poznávací výlety do novoříšské přírody pod názvem Příroda a krajina kolem nás. Květen bude patřit další významné osobnosti – vydáme se Po stopách Otokara Březiny. Celý projekt Hledání kořenů uzavře v červnu historicky první setkání novoříšských rodáků. 

Jan Moštěk – narodil se 9. srpna 1923 v Nové Říši. Vyrůstal v početné rodině jako jeden z 15 dětí. Vyučil se malířem pokojů. Později pracoval se skupinou restaurátorů. V 50. letech 20. století chtěl být na volné noze, což se mu částečně podařilo. Bydlel v opuštěném domě nedaleko Nové Říše, kde maloval a psal. Později byl z chalupy vypovězen a jeho samota přerostla v bezdomovství. Tehdy prodal všechny své obrazy. Posledních dvacet pět let strávil v naprosté izolaci na faře ve Volfířově u Dačic. Zde také na jaře roku 2001 zemřel – v době, kdy se v plném proudu připravovala jeho první výstava v Praze. Václav Vokolek o Janu Mošťkovi říká: „Jan Moštěk vypadlá postava českého moderního malířství. Nepoznaný virtuos štětce i slova až do své smrti čekal na ocenění, kterého se mu nedostalo. Přes svoje literární i umělecké kvality a především sarkastického ducha tvorby není začleněn do české literatury ani zastoupen ve státních galeriích. Literárně hravý cynik a rozněžnělý i drsný malíř.“ 

 Projekt HLEDÁNÍ KOŘENŮ si klade za cíl motivovat zájem místních obyvatel (především děti a mládež) o historii a současnost obce. Hlavním cílem projektu je zapojit obyvatele (děti a mládež) do mapování a dokumentace místního přírodního a kulturního dědictví a prezentovat získané poznatky nejširší veřejnosti formou výstav, přednášek, vycházek, letáků, společenských akcí a dalších aktivit. Projekt je podpořen Nadací Via a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Obcí Nová Říše a drobnými dárci.

Novoříšský kulturní spolek

e-mail: nokus@novarise.cz

http://www.nokus.novarise.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024