pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Zátiší s Filmoukou
© Foto: Jakub Čermák



Jak (se) učit o filmu? Unikátní učebnice Filmouka nabízí průvodce světem filmu pro děti školou povinné

ČR: Co je to film? Jak vzniká? Jak se vyvíjel? Jak mu rozumět, když jste dítě? A jak ho vysvětlit, kdy jste rodič nebo učitel? Odpovědi nabízí unikátní učebnice Filmouka, která jako první svého druhu u nás přináší průvodce světem filmu pro žáky základních škol. Vizuálně pestrá a graficky promyšlená publikace je propojená s multimediálním webem, koncepčně využívá komiksové stripy a svými kresbami ji doprovodil i Jaromír 99. Kniha vychází ve spolupráci Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu (ASFAV) a Vydavatelství Univerzity Palackého (VUP).

08.12.2023
Autor článku: 
TZ Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu

Naživo ji autorský kolektiv představí ve čtvrtek 30. 11. v Olomouci, v sobotu 2. 12. v rámci knižního festivalu Knihy v Brně a v pátek 8. 12. v pražských Kasárnách Karlín.


„Přestože je na českých školách již 10 let možné učit filmovou a audiovizuální výchovu, není tento předmět ve školách téměř vůbec rozšířen. Jedním z důvodů jsou právě chybějící učebnice, které by dokázaly pomoci učitelům srozumitelně vysvětlit otázky související s filmovou tvorbu, recepcí a reflexí. Vznik Filmouky je proto splacením starého dluhu vůči našim dětem,“ říká Lucie Hlavicová, předsedkyně ASFAV.

Důvtipný průvodce pro žáky, rodiče i učitele vysvětluje vše podstatné, co je spojeno s filmem a audiovizuální kulturou. Komplexní projekt Filmouky kombinuje tištěnou knihu s webovou multimediální platformou plnou filmových ukázek a skrze srozumitelné texty, pestré grafické zpracování, na němž se podílel i Jaromír 99, a vhodně zvolené příklady chce malým i velkým čtenářům přinést vhled do světa filmu a audiovize. Nabízí přitom jak teorii, tak interaktivní praxi a návody na to, jak „rozumět“ filmu.

„Filmouku jsme od začátku připravovali tak, aby navazovala na existující RVP. Současně jsme chtěli, aby byla využitelná jak v samostatném předmětu, tak třeba i v hodinách češtiny, dějepisu, výtvarné výchovy nebo v projektových a průřezových výukách,“ doplňuje za autorský kolektiv Petr Pláteník.

Ve Filmouce se propisuje více než tříletá práce autorského kolektivu, který svůj tvůrčí potenciál podpořil důkladnou rešerší zahraničních učebnic o filmu. Kniha je od začátku do konce srozumitelně vedena čtyřmi komiksovými vypravěči, a je tedy možné ji využít nejen ve škole, ale i při „samostudiu“ doma. Starší děti jsou schopny do problematiky filmu proniknout zcela samy.

Na zvídavé čtenáře čeká vhled do historického vývoje filmu od bratří Lumièrů až po éru Netflixu, dozví se více o technické přípravě filmu, poznají, jak se ve filmu buduje příběh a napětí, nahlédnou za oponu tvorby filmových triků a seznámí se s nejčastějšími filmovými žánry, jejich specifiky i tím, jak filmaři odhadují divácké nálady a trendy.

„Ve Vydavatelství Univerzity Palackého máme rádi knihy, které vycházejí z odborného prostředí, ale zároveň mají reálný praktický dopad mezi čtenáři, na školách zvláště.
Filmouka navíc přináší inovativní a v českém prostředí ojedinělý koncept. I proto nás těší, že jsme mohli v závěrečné fázi do projektu vstoupit a Filmouku pomoct přivést na svět,“ říká Aleš Prstek, ředitel Vydavatelství UP.

Filmouka je dostupná na e-shopu VUP, v olomoucké prodejně VUP na Zbrojnici (Biskupské náměstí 1, Olomouc) a brzy také u dobrých knihkupců po celém Česku.

www.filmvychova.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024