pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Den_architektury_Pamatnik_T_Bati
© Jan Salač



Den architektury v Památníku Tomáše Bati

ZLÍN: Pro letošní ročník festivalu Den architektury připravuje Památník Tomáše Bati ve Zlíně speciální prohlídkový den, a to v sobotu 30. 9. 2023, kdy bude otevřeno s bezplatným vstupem. Návštěvníci se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek, při kterých uvidí nový exponát i výstavu k 90. výročí otevření Památníku. Milovníci architektury se mohou navíc těšit na doprovodný program.

30.09.2023
10:00 - 18:00
Autor článku: 
Zuzana Bílá /jal

Komentované prohlídky budou probíhat v každou celou hodinu; první prohlídka začne v 10:00, poslední v 15:00. Součástí interiéru jsou nově kapesní hodinky Tomáše Bati. V rámci prohlídky je ke zhlédnutí také výstavaPamátník Tomáše Bati 1933-2023“, která mapuje na 70 fotografiích historii a proměny této výjimečné budovy. Autory výstavy jsou historička architektury Ladislava Horňáková a autor obnovy Památníku architekt Petr Všetečka.
Možnost rezervace volných vstupenek na konkrétní čas: bezplatný vstup 30. 9. 2023 

Od 16:00 se v Infopointu Památníku uskuteční přednáška historika umění Jakuba Potůčka na téma „Anatomie české funkcionalistické architektury.“ Přednáška, která se zaměří na období 20. až 40. let, vyjde z premisy, že novou estetiku přinesl až rozvoj moderních stavebních materiálů, technologií a dílců. Právě ony totiž umožnily realizovat stavby, které dlouhou dobu zůstávaly jen těžko uskutečnitelnými sny mnoha generací architektů.
Možnost rezervace vstupenek na přednášku: Přednáška – Jakub Potůček 

Na přednášku naváže v 17:00 projekce filmu představující dánského architekta a designéra Arne Jacobsena – „Arne Jacobsen's Modern Denmark“ (s českými titulky).
Možnost rezervace vstupenek na projekci: Projekce – Arne Jacobsen 

Kapacita přednášky i projekce je omezena na 50 míst. Volné vstupenky na doprovodný program i komentované prohlídky se vyzvedávají v Infopointu Památníku, který se nachází ve vedlejší budově gymnázia TGM (nám. T. G. Masaryka 2734, Zlín).

Více informací na: www.pamatnikbata.eu

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024