pondělí
20. května 2024
svátek slaví Zbyšek
Obálka knihy
© Archiv vydavatele



V Polné odkrývají příběhy staré lékárny

POLNÁ: Všemocný prášek z rohu jednorožce, skříňku se silnými jedy, ale i vzácné tisky ze 17. století. To vše najdete v barokní Lékárně U Černého orla v Polné. Mimořádně cenná sbírka byla v 60. letech 20. století doslova na poslední chvíli zachráněna před zničením. Městské muzeum Polná nyní vydává knihu, jež poodkrývá její příběhy.

Autor článku: 
Jan Štěpánek

Městské muzeum Polná uchovává ve svých fondech skutečný unikát. Je jím historické zařízení Lékárny U Černého orla, které je odborníky považováno za vzácně dochovaný příklad venkovské apatyky z konce 18. století. Nábytek, četné nádoby na léky i kompletní vybavení laboratoře, sloužilo svému účelu přes 150 let, a to až do znárodnění komunisty v polovině 20. století. Část mobiliáře měla být dokonce zničena. Zásluhou bývalých majitelů i muzejníků byla však zachráněna a následně vystavena na polenském hradě. Sbírka čítající více než 1300 položek se nyní dočkala zhodnocení v podobě knihy.

Publikace s názvem Pod ochranou Asklépia. Z historie Lékárny U Černého orla v Polné vznikala v týmu čtyř autorů přes dva roky. „Byla to takřka detektivní práce. Naším cílem bylo zpracovat nejen dějiny polenského lékárenství, ale přiblížit i další osudy sbírky, včetně lidí s ní spojených,“ zmiňuje editor Jan Štěpánek. Podle jeho slov je apatyka místem plným příběhů. Stejným způsobem je pojata i kniha. „Čtenář se kromě faktů například dozví, jak se v Polné snažili léčit mor pilulkami. Vyleká se, když zjistí, že nábytek lékárny měl být rozštípán v truhlářské dílně, a nakonec se pousměje nad vítězstvím muzejníků.“

Výsledek práce autorského týmu bude veřejnosti představen ve čtvrtek 17. srpna 2023 od 15:00 hod na nádvoří polenského zámku. „Jsem velmi ráda, že publikace vznikla. O naší farmaceutické sbírce totiž dosud existuje jen brožurka z roku 1960, kdy byla expozice poprvé otevřena,“ říká ředitelka muzea Alena Vyskočilová a dodává: „Velký dík patří zejména Kraji Vysočina, který naše snahy finančně podpořil z programu Edice Vysočiny.“ Součástí akce bude komentovaná prohlídka stálé expozice Lékárny U Černého orla. Místo plné příběhů lze samozřejmě navštívit i v jiných dnech v rámci běžné turistické sezony.

 

Podrobnosti k publikaci:

Kniha se vůbec poprvé komplexně zabývá tématem Lékárny U Černého orla v Polné u Jihlavy, která je veřejnosti známa pod synonymem jediné dochované apatyky venkovského města z přelomu 18. a 19. století. Kromě historie lékárenství a lékárny v Polné se autoři zaměřili i na její mobiliář, jenž se díky snaze několika nadšenců stal základem samostatné expozice v tamním městském muzeu. Popisují peripetie jejího vývoje, zhodnocují obsáhlý sbírkový fond a nezapomínají ani na osobnosti, které za jeho vznikem stály. Publikace tím pokrývá široké spektrum témat od farmacie, přes klasickou historii, až po dějiny muzeologie.

 

Informace o muzeu:

Městské muzeum Polná je příspěvkovou organizací města. Instituce založená roku 1895 sídlí v areálu tamního zámku a spravuje více než 60 000 sbírkových předmětů od 14. století do současnosti. Kromě 4 stálých expozic ve 3 objektech (hrad, zámek a stará škola) nabízí každý rok i řadu výstav a programů pro veřejnost – www.muzeum-polna.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024