pondělí
20. května 2024
svátek slaví Zbyšek
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/letistekarneval



Festival Letiště 2023

HRANICE: Festival Letiště vzlétne již po desáté a chystá se na svou transformaci. Organická přehlídka těch nejzajímavějších českých a zahraničních hudebníků na poli jazzu a elektroniky i rave party v berlínském stylu. To vše v doprovodu performerů a s nábojem mystiky. Jedna z nejosobitějších kulturních událostí roku se odehraje od 13. do 15. července v centru města Hranice.

od 13.07.2023 do 15.07.2023
Autor článku: 
Markéta Čočková

Jako speciální host devátého ročníku vystoupí kapela Bert and Friends, jejíž členové se na Letišti díky jazzové minulosti i jiným projektům již objevili. Zahraničními hvězdami budou (berlínský španěl) Kid Simius se svým živým elektronickým setem a londýnská zpěvačka švédského původu Tilda Allie v doprovodu famózního pianisty Federica DeVittora. Českou scénu budou reprezentovat Dné, Post Noisy Pots, HRTL, Marie Pravda & Kosmic Skaut, Blue Uandi, Develooper, Prima Musica a další. Úvodní koncert hlavní části festivalu bude patřit zpěvačce a patronce Letiště Ashley Abrman v doprovodu JeNa Hovorky.

Hlavní novinkou letošního ročníku je rozšíření festivalového areálu do centra malebného města Hranice. Díky spolupráci s kulturním a komunitním centrem Karnola jsou k dispozici vnitřní a venkovní prostory, které nabídnou unikátní prostředí pro koncerty a další kulturní aktivity. Po designovém mostě přes potok Velička se návštěvníci dostanou také na novou stage na nevyužitém brownfieldu v centru města. Tato lokalita přidá festivalu další rozměr a vrátí dění zpět na open air.

Jako každý správný cirkus má Letiště také svého principála, jímž je herec Daniel Možnar. Ten se svým týmem performerů zavede návštěvníky do prostředí bájného příběhu o hledání cesty a nacházení sama sebe. Kulisami bude kombinace jedinečného designu areálu a světelné show. To vše vyvrcholí půlnočním rituálem ohně.

Vstupenky na Letiště Karneval jsou již k dispozici a jejich počet je omezený. Více na www.karnolahranice.cz/letiste.

 

Letiště Karneval:

www.karnolahranice.cz/letiste

www.facebook.com/letistekarneval

www.instagram.com/letistekarneval

 

SMSticket:

https://www.smsticket.cz/vstupenky/36034-letiste-2023-jazz-elektronika-performance

https://bit.ly/3O5w6dh

 

FB event:

https://www.facebook.com/events/1869072693432657

https://bit.ly/Letiste2023

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024