neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Otevření Památníku Tomáše Bati v roce 1933
© Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně



90. výročí otevření Památníku Tomáše Bati

ZLÍN: Široká veřejnost je zvána na velkolepou výroční událost k příležitosti kulatého jubilea zlínského klenotu, a to ve středu 12. července 2023. Návštěvníci se mohou těšit na den otevřených dveří se vstupem zdarma od 10:00 do 20:00, vyvrcholením bude od 17:00 slavnostní představení hodinek Tomáše Bati a zahájení výstavy Památník Tomáše Bati 1933-2023“. Ve 21:00 se Památník slavnostně rozsvítí.

12.07.2023
10:00 - 20:00
Autor článku: 
Zuzana Bílá /Jaklová

Památník Tomáše Bati ve Zlíně oslaví letošní 12. červenec 90 let své existenceCelodenní program vyvrcholí v 17:00 slavnostním představením kapesních hodinek Tomáše Bati, které budou umístěny ve speciální vitríně a stanou se novou stálou expozicí. Tomáš Baťa měl ke svým hodinkám velmi osobní vztah a měl je u sebe také při osudném letu do Švýcarska 12. července 1932.

Ve výroční den bude oficiálně zahájena i výstava mapující průřez historií a proměnu Památník – Dům umění – Památník na 70 fotografiích. Jejími autory jsou historička architektury Ladislava Horňáková z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a autor obnovy Památníku architekt Petr Všetečka. Jednotlivé snímky reflektují zásadní změny interiéru a exteriéru této výjimečné budovy včetně záběrů ze stavebních úprav novodobé rekonstrukce Památníku. K vidění bude rovněž ukázka vybavení, které za doby Domu umění v prostoru sloužilo potřebám galerie a filharmonie. K poslechu zahrají horňáčtí hudci J. Slovák a J. Šácha a hosté budou moci ochutnat dobroty připravené dle receptů Marie Baťové.

Možnost rezervace na konkrétní čas: bezplatný vstup 12. 7. 2023 

Výroční akce se koná pod záštitou ministra kultury ve spolupráci se statutárním městem Zlín.
Výstava potrvá až do konce roku 2023.

Nenechejte si ujít největší událost novodobé historie architektonické ikony Zlína!

Více na www.pamatnikbata.eu.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024