pondělí
20. května 2024
svátek slaví Zbyšek
Plakát 9. ročníku festivalu pod Nebesy
© Eliška Sedláková



Festival studentských filmů Pod Nebesy zve na 9. ročník

LIPNÍK NAD BEČVOU: Rozkvetlá meditační zahrada za kostelem sv. Jakuba v Lipníku nad Bečvou se již po osmé promění v letní kino. V pátek a v sobotu 23. a 24. června zde proběhne dnes již tradiční akce – festival studentských filmů Pod Nebesy.  Jedná se o přehlídku těch nejlepších studentských filmů, které za uplynulý školní rok vznikly na českých a slovenských filmových školách.

od 23.06.2023 do 24.06.2023
19:00 - 01:00
Autor článku: 
Karel Studený

Leitmotivem minulého ročníku bylo nadechnutí nejen po covidové pauze, ale i symbolické nadechnutí do života. Letos pokračujeme, festival jede dál. A jelikož jsme všichni na nějaké cestě a cesta hrdiny je ve filmu zásadní prvek, letos jsme použili tento motiv. Specificky se s tímto motivem pracuje i v žánru road movie. Cesta, která pro každého znamená něco jiného, ale všichni se můžou alespoň na chvíli zastavit pod nebesy.

Stejně jako v minulých ročnících čekají na návštěvníky kromě filmů i dva koncerty. Oba večery tak divákům budou čekání na tmu zpříjemňovat kapely. V pátek vystoupí A.M.Úlet – kapela z Moravičan u Mohelnice, hrající autorský „dřevěný pop“ na rozhraní folku a rocku s prvky blues a jazzu a s přesahem do bluegrassu, folklóru i ethna. Za téměř třicet let muzicírování prošlo hudební seskupení různými proměnami; co se však nemění, je sympatický základ v podobě manželů Janka a Blanky Adamcových. Odtud také název kapely: Adamců Múzický Úlet.

V sobotu to rozjede brněnská kapela Živo, folkrockoví muzikanti, kteří se nebojí ponořit ani do baladicky tajemných či naopak až elektronicky tanečních vod. O kapele Živo se někdy říká, že je „hozenou rukavicí konzervativnímu českému folku či povzdech nad tím, jak by soudobý folk mohl znít“. (převzato z webových stránek festivalu Slunovrat https://festivalslunovrat.cz/speaker/zivo/)

Letos čeká páteční festivalový večer jedno zpestření. Již v minulosti jsme večer okořenili slam poetry vystoupením. Letos přijedou dokonce dva zástupci tohoto svébytného uměleckého žánru – Strýc Pepin a Michel. Sami představitelé slam poetry definují mottem: “Stát se textem.”

Festival je soutěžní přehlídkou a na konci každého večera diváci svým hlasováním vyberou vítěze. Všechny filmy pečlivě sleduje také porota složená z filmových profesionálů. Předsedou poroty bude opět režisér, scenárista a producent Jan Chramosta. Z dalších jmen zatím prozradíme známého filmového kritika “Zabijáka” Kamila Filu. Porota ze všech snímků na konci festivalu vybere celkové vítěze. Tři tvůrci si tak odnesou hlavní ceny festivalu. Ty letos opět vyrábí umělecká kovářka světového významu Christine Habermannová, která je s městem Lipníkem pevně spojena.

Kapacita zahrady je omezená, proto pořadatel Okrašlovací spolek Lípa doporučuje pořídit lístky v předprodeji. Jejich zakoupení je možné v Infocentru v Lipníku nad Bečvou, ve Vinotéce u Františka a na pobočkách Foto Motan na náměstí TGM a v Osecké ulici.

 

Členové Okrašlovacího spolku Lípa

Lipník nad Bečvou

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024