pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Vizuál Open House Brno
© Zdroj: https://www.facebook.com/openhousebrno



5 tipů, jak si užít Open House Brno 2023: koncert, výstavy, dětský program i odborná diskuze

BRNO: Pětasedmdesát objektů přístupných bez rezervace, dva workshopy pro děti, prohlídky v angličtině nebo diskuze o veřejném prostoru přímo v parku na Moravském náměstí. To všechno nabídne letošní ročník festivalu Open House Brno. Celý program festivalu začne v sobotu 13. května v 9:00 ve Fakultní nemocnici u svaté Anny otevřením dvou výstav. Jedna pojednává o architektkách, které v Brně působily zejména v 60.-80. letech minulého století, druhá o vzniku a vývoji nouzové kolonie Písečník. Sobotní prohlídku Dada distriktu od 18. hodiny pak oživí hudbou začínající klarinetista Martin Pelan.

od 13.05.2023 do 14.05.2023
Autor článku: 
Vratislav Vozník

„O festival je každoročně velký zájem a místa s rezervacemi jsou často vybookována v průběhu několika málo minut, což nás motivuje k tomu, abychom rozšiřovali náš doprovodný program. Letos nebudou chybět akce pro děti, hudba nebo odborná diskuze o podobách a významu veřejného prostoru,“ vyjmenovává konkrétní tipy kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová.

Odkazy na doprovodný program:

Interaktivní program je na adrese https://openhousebrno.cz/cs/otevrene-budovy, kde si zájemci mohou snadno vyfiltrovat ty druhy budov a míst, které je nejvíce zajímají. Podrobný harmonogram festivalu je na https://1url.cz/UryzC. Aktuální informace jsou také na sociálních sítích fb.com/openhousebrno a instagram.com/openhousebrno.

Návštěvníci se mohou zapojit i vlastní tvorbou

Kromě rolí žen v brněnské architektuře se festival zabývá i tématem udržitelnosti v urbanismu. To je také příležitost nejen pro návštěvníky festivalu, jak se zapojit do projektu Open House Europe. Organizátoři budou do konce května přijímat fotky, videa, ale i obrazy nebo sochy, kterými bude odborná i laická veřejnost sdílet svůj pohled na téma Budování společné budoucnosti.

„Na webu www.openhousebrno.cz jsou vedle celého programu a popisů jednotlivých uvedeny i podmínky účasti v celoevropské iniciativě, která hledá vzájemné porozumění mezi architekturou a životním prostředím. Díla, která vybere naše odborná porota, budeme prezentovat koncem roku zástupcům sítě Open House Europe v Lisabonu a pak i v dalších významných evropských městech a autory se budeme snažit vzít s sebou,“ popisuje Pešl Šilerová.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024