neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/svetknihypraha



Svět knihy dětem Plzeň 2022 festival čtenářství a knížek pro školy i rodiny

PLZEŇ: Festival Svět knihy dětem Plzeň bude probíhat v areálu DEPO2015 po celý pátek 23. září, a to od 8.45 do 19.00 hodin. Program zahrne autorská čtení, besedy, workshopy, prezentace, divadelní představení i soutěže.

23.09.2022
Autor článku: 
Pavla Umlaufová

Literární festival zaplní čtyři programové sály pořady určenými pro děti a mládež. Snahou je podpořit tak čtenářství a zájem o literaturu, jak je tomu v rámci celoroční kampaně Rosteme s knihou, kterou pořádá společnost Svět knihy. Zváni jsou žáci obou stupňů základních škol a program je připraven i pro středoškoláky. Na odpoledne jsou pak na pořady zváni především rodiče s dětmi. U vybraných pořadů bude možnost i knihy zakoupit.

Letošní jednodenní akci jsme připravili především pro děti a mládež. Chceme tím rozvíjet poznávání knižního a literárního světa pro nejmladší generaci,“ vysvětluje důvod zaměření festivalu jeho ředitel Radovan Auer.

Z autorů se představí například Petra Hůlová, Daniela Krolupperová, Petr Stančík, Galina Miklínová, Marka Míková, Ivana Peroutková, Tereza Marianová a řada dalších.

Uskuteční se setkání s tchajwanským spisovatelem a básníkem Enkaryonem Angem, jenž publikum seznámí s literaturou i dalšími zajímavostmi své země. Zahraničí ještě zastoupí portugalsky psaná literatura či výstava ilustrací polských dětských knih v českých překladech, která je spojená se soutěží. 

Mládež se dozví o oblíbeném Humbooku, procesu vydávání knih, novinkách ve sci-fi a fantasy i aktivitách Muzea rekordů a kuriozit. O historických událostech populární formou pohovoří autorky Jana Poncarová a Markéta Lukášková. Jsou připraveny pořady s poezií, hudbou a také hry (workshopy) k rozpoznání fake news.

Rodiče získají informace, jaké jsou nejlepší knihy pro děti, či se dozvědí historii komiksů pro děti. Navštívit s dětmi mohou divadelní představení Marka Tomana se souborem Čučka nebo literární dramatizace v podání Michaely Fišarové v doprovodu herce Miroslava Reila. Děti si také mohou vyrobit ponorku s Galinou Miklínovou a Petrem Stančíkem a postavit dům pro myšky.

Zajímavou zábavně naučnou literární stezku pro návštěvníky připravila Národní knihovna ČR. Komiksové nakladatelství CREW si pro Plzeň nachystalo speciální akci. Po celý den si všichni návštěvníci budou moci zatočit Komiksovým kolem štěstí, kde každý vyhrává hodnotné komiksové ceny.

Pořady v rámci festivalu organizují, kromě společnosti Svět knihy, také naše přední nakladatelství zaměřená na děti a mládež jako například Albatros Media, Baobab či Meander.

Celý program je k dispozici na webových stránkách, kde je zároveň možnost si rezervovat místo na jednotlivé pořady a zakoupit vstupenky online.

 

SVĚT KNIHY DĚTEM PLZEŇ 2022

Místo konání: DEPO2015

Termín konání: 23. září 2022, 8:45 – 19:00 hodin

Vstupné: plné 100 Kč, zlevněné 50 Kč, školní kolektivy 40 Kč

Pořadatel: Svět knihy, s.r.o., společnost Svazu českých knihkupců a nakladatelů

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury, město Plzeň, ÚM03 Plzeň

Partneři: Český rozhlas, Radio1, Knižní novinky, Národní knihovna ČR, Knihovna města Plzně, Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Polský institut v Praze

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024