pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Vizuál festivalu
© Zdroj: http://www.streetart-festival.cz/



Olomoucký Street Art Festival vrcholí. Návštěvníkům věnuje 1 000 kusů kryptoumění zdarma

OLOMOUC: V nadcházejících dnech bude vrcholit už 15. ročník Street Art Festivalu, který kontinuálně probíhá celé léto nejen na území Olomouce. V rámci oblíbených a vizuálně nejatraktivnějších murálových maleb dostane novou podobu například velká plocha na Moravském divadle, koleje Univerzity Palackého a další zajímavá místa. Jedním z největších lákadel letošního ročníku je tzv. kryptoumění a možnost získat zdarma jeden nebo více z 1000 kusů tzv. NFT, digitálních obrázků, které festival svým návštěvníkům v rámci akcí věnuje.

od 10.09.2022 do 20.09.2022
Autor článku: 
Míša Váchová

Současný ročník reprezentuje svým zaměřením komunity. A to na nejrůznějších úrovních. Komunity lokální, náboženské, umělecké i sexuální. Nedílnou součástí je i leitmotiv svobody a tolerance, bez nichž v komunitách nelze existovat, respektive koexistovat.

„Být součástí nějaké komunity je jedna ze základních potřeb lidského bytí, ať už o nich přemýšlíme v kontextu party, města, národnosti nebo jednoho kontinentu,“ uvádí zakladatel festivalu, Tomáš Junker a dodává: „Těší mě letošní multikulturnost. Budeme tu mít umělce z Austrálie, Itálie, Izraele, ale také z Prostějova a z Olomouce. Výrazně bude převládat abstraktní malba, highlightem je určitě nová fasáda na Moravském divadle. Festival se po více jak 10 letech znovu navrací ke graffiti, máme speciálně vyčleněnou zeď na Poupětově ulici, kde budou malovat jedni z nejlepších writerů z celé Evropy a proběhne tam Graffiti Jam.“ Multikulturnost představuje i spolupráce s Českým centrem Varšava, Polským institutem v Praze a Izraelskou ambasádou.

Pořadatelé doporučují návštěvu art talků, rozhovorů zaměřených na umění v podobě talk show, jež je součástí Meet UPu univerzity. O politickém aktivismu bude debatovat umělec Chemis. Autor dnes už ikonické malby holčičky s ukrajinskou vlajkou, která vznikla v pražských Nuslích upozorňující na dětské oběti války na Ukrajině. O fenoménu kryptoumění, tzv. NFT pohovoří odborník Matt Okša. Ve spolupráci se společností Binance připravil festival speciální edici digitálních obrázků, které budou pro veřejnost dostupné zdarma, v počtu 1000 kusů. Obě diskuse proběhnou v Uměleckém centru UP 20. září.

Pořadatelé zvou veřejnost i na malé slavnosti, které proběhnou v jednotlivých lokalitách, na Jánského 16. září, na Poupětově ulici 17. září a u kolejí Šmeralova 19. září. Malba na Moravské divadlo proběhne mezi 12.-20. 9. a autorem bude vizuální umělec D.R.E.Z. Ve spolupráci s Izraelskou ambasádou a Židovskou obcí Olomouc aktuálně probíhá realizace street artového umění Adiho Seneda na Palachově náměstí.

Festival získal záštitu Úřadu vlády při předsednictví České republiky v Radě EU.

Podrobný program festivalu je uveden na stránkách.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024