pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Ilustrační vizuál
© Zdroj: https://www.facebook.com/destinacesusicko



Destinace Sušicko – brána Šumavy nabitá zážitky

SUŠICKO: Šumava je bezesporu perlou Čech. Turisté ji milují a sjíždějí se za jejím přírodním bohatstvím z celé republiky i z ciziny. Opomíjet by ale neměli ani bránu Šumavy, Sušicko. Tato destinace má hodně co nabídnout a je rozhodně chyba tudy jen projet.

Autor článku: 
TZ/ika

Bohaté kulturní dědictví v podobě Šumavského trojhradí tvořeného hrady Kašperk, Velhartice a Rabí, kostelů, zámečků a regionálních muzeí je více než hodno bližšího prozkoumání. Vyžití na Sušicku najdou také profesionální a amatérští sportovci, a to v podobě turistických tras nebo cyklotras, zázemí pro vodáky a skvěle vybavených sportovišť. V neposlední řadě Sušicko nabízí nepřeberné množství aktivit pro rodiny s dětmi. Ty se v Pošumaví výborně zabaví i při nepřízni počasí - v moderním aquaparku, v kině, při kurzu keramiky, návštěvou městské galerie SIRKUS nebo v přes léto otevřené herně umístěné v Galerii Hrádek. Přímo v srdci oblasti leží na zlatonosné řece Otavě město Sušice. Místo s jedinečným geniem loci poskytuje ideální zázemí pro výlety a objevování. Kvalitní gastronomie, příjemné ubytování a hřejivá  atmosféra malebného venkova nezatíženého davovým turismem, to je Sušicko. Prozkoumejte jedinečnou bránu Šumavy, místo nabité zážitky.

 

Kulturní poklady Sušicka

V šumavském podhůří se nachází tři monumentální středověké stavby - Kašperk, Rabí a Velhartice. Toto Šumavské trojhradí pořádá pravidelně takzvané Dny Šumavského trojhradí, na nichž  mají návštěvníci možnost seznámit se nejen se zajímavostmi spojenými se zmíněnými hrady, ale také s jejich okolím. Hrad Kašperk byl postaven na příkaz římského císaře a českého krále Karla IV. a jedná se o nejvýše položený královský hrad v Čechách (886 m n. m.). Obranný hrad Rabí byl založen v první polovině 14. století a zajímavostí je, že při jeho obléhání během husitských válek přišel o své pravé oko Jan Žižka. Třetí ze staveb, státní hrad a zámek Velhartice, patří mezi nejromantičtější šumavské objekty. Jeho návštěvu si proto nesmí nenechat ujít žádný milovník historie a architektury. Vedle hradů si pozornost zaslouží i kostely, například kostel sv.Mořice na Mouřenci u Annína, zámečky - Zámek Hrádek a regionální muzea, mezi něž patří Muzeum nezamyslických kostelů, Muzeum šumavských minerálů ve Velharticích nebo Muzeum Lamberská stezka Žihobce.

 

Tipy pro rodinné aktivity

Dovolená s dětmi na Sušicku je trefou do černého. Vedle sportovních aktivit a objevování historie se děti vyřádí v Galerii Hrádek, kde se nachází v několika patrech Zámecká herna komtesy Adély a Jana Ferdinanda. V ní si mohou hrát na dámy, gentlemany nebo vojáky. Dozví se o tehdejším stylu oblékání, stolování a písmu. V naučné herně pátera Ferdy se seznámí s dobovým kupeckým krámem a osvojí si informace z přírodopisu, zeměpisu a mineralogie. Součástí expozice je také každoroční sezónní výstava. Když je žádoucí děti trochu unavit, vyrazí se s nimi na paintball, do lanového centra nebo na lezeckou stěnu do Sušice. Vybírat se dá z mnoha zážitků. Zámek Hrádek nabízí adventure golf, Jiřičná zase jízdy na koních. Celou rodinu zabaví stanování, sjíždění Otavy v kanoi nebo na raftu, kolo nebo procházky.

 

Maximální vyžití pro milovníky cyklistiky a dalších sportů

Sušicko je skvělou volbou pro příznivce cykloturistiky. Nejznámější cyklotrasou je Otavská cyklostezka, která vede podél řeky a zvládnou ji i menší děti. V okolí se nachází nespočet dalších zajímavých cest vhodných pro cyklisty - například podél Lamberského panství nebo krajem Horažďovicka. Cílem může být třeba Frymburk, vesnička s největší koncentrací slunečních hodin u nás. Náruživí sportovci a majitelé elektrokol zase ocení  Farmářskou naučnou stezku, která je náročnější, ale vede nádhernou krajinou. A pro ty, co hledají něco odvážnějšího, nabízí Sušicko keltské traily. Nedaleko Sušice z vrchu Sedlo, který byl kdysi obýván bájnými Kelty, vedou ty nejkrásnější a také nejtěžší trailové trasy v Čechách. Pošumaví je rájem pro celou řadu dalších sportů - na své si přijdou vodáci, ale i pěší turisté. Ti mají opravdu z čeho vybírat. Vydat se mohou k zapomenuté kapli na Dolejším Krušci, projít si některou z naučných stezek (Rýžování zlata, Šumavskými vesnicemi) nebo se jen tak toulat nezničenou přírodou. Přímo v Sušici se nachází bazén, hřiště na volejbal a fotbal, tenisové kurty nebo skatepark.

 

Více informací a tipů na zážitky naleznete na Sušicko jako místo pro zážitky | Destinace Sušicko (susicko.cz).

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024