neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Karel Čapek v kvartě hradeckého gamnázia, 1906
© Archiv Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích



Poznejte starý Hradec studenta Karla Čapka a rozpohybujte Malé náměstí

HRADEC KRÁLOVÉ: V neděli 8. května od 14 hodin přiblíží komentovaná procházka po starém Hradci osobnost Karla Čapka. Po procházce se účastníci přesunou na Malé náměstí, kde bude připraveno sousedské setkání s pojízdnou knihovnou, výstavou obrázků, vyšívacím workshopem a čtecím koutkem pro děti. Hudbou program doprovodí herec Klicperova divadla William Valerián a jeho přátelé.

08.05.2022
14:00
Autor článku: 
Ilona Machová

Malé náměstí v historickém centru města je místem, které je sice krásné, čisté a upravené, nedá se ale říct, že by bylo zrovna živé. Přitom tomu tak nebylo vždy – Malý rynek byl místem trhů, obchodů s potravinami, na místě dnešní restaurace stál hotel a kulturní zázemí poskytoval Hostinec U zlatého orla – kde i dnes sídlí jedna ze scén Klicperova divadla – Studio Beseda. Náměstí ale chybí více laviček chráněných před sluncem a taky náplň – obsah, který by motivoval místní, aby tu trávili více času. Jak by šlo náměstí oživit, chce ukázat projekt Divá bába.

„Na šest víkendových dnů od května do listopadu připravujeme několik sousedských setkání s komentovanými procházkami. To první proběhne už tuto neděli 8. května. My chceme v prvé řadě seznamovat místní se životem Karla Čapka, který v Hradci čtyři roky žil jako student místního gymnázia, což je období v jeho životě, o kterém se moc nemluví. A druhá část našeho záměru je oživit prostor Malého náměstí, kde začíná naše procházka, protože tu Karel bydlel. Na tuto neděli tu proto připravujeme takové přátelské odpoledne se čtením z Karlových pohádek, vyšíváním, hudbou, ale taky malováním na chodník,“ zve na akci autorka projektu Ilona Mach a dodává, že další program si účastníci mohou vymyslet sami.

Malé náměstí může sloužit jako prostor pro kulturní aktivity, slušely by mu trhy se sezónními a lokálními produkty, které tu v minulosti bývaly. Atraktivní by mohl podle autorky být třeba antikvariát pod širým nebem, venkovní výstava, houpací sítě nebo šachové stolky. Vzhledem k tomu, že při opravě náměstí se příliš nemyslelo na pohodlí „uživatelů“, tu sice vznikl čistý otevřený prostor, ale zvláště v létě tu není dostatek míst na lavičkách chráněných před sluncem, takže většina lidí se schová na horní části náměstí pod několika stromy u kašny, zbytek náměstí je ale rozpálený a prázdný. V podloubí je sice několik podniků, ale chybí tu základní infrastruktura – třeba veřejné WC s přebalovacím pultem, které by jistě využily rodiče s dětmi. Vzhledem k chybějícímu zastínění by tu prospělo i pítko s pitnou vodou, u kterého by bylo možné se alespoň trochu osvěžit.

„Pro obyvatele Hradce by mohlo být Malé náměstí zajímavějším místem, kdyby upozornilo třeba na zajímavé osobnosti, které tu žily a tvořily – třeba dramatik Václav Kliment Klicpera, rodina Červených nebo herec Josef Bek, ale právě i zmíněný Karel Čapek,“ míní autorka projektu.

V minulém roce proto ve spolupráci se Společností ochránců památek ve východních Čechách a hradeckými výtvarnicemi Evou Horskou a Kateřinou Zelingerovou vydala dvě atraktivní brožury o Karlu Čapkovi v HK: Zamilovaný rebel a Mapka Čapka. Oba materiály budou k mání právě během procházky a na Malém náměstí.

Procházka po stopách Karla Čapka v Hradci Králové začne ve 14 hodin u kašny na Malém náměstí.

Od 15 hodin se bude na Malém náměstí možné setkat, dát si bábovku a čaj nebo limonádu, číst a předčítat, kreslit nebo vyšívat. Od 15:30 hodin zahraje u Antikvariátu na rynku herec Klicperova divadla William Valerián a jeho přátelé.

Každý, kdo se chce zapojit s vlastní aktivitou bude vítán. Stačí přijít.

Program na náměstí bude probíhat dle zájmu nejméně do 17 hodin.

Stránka události na FB: https://www.facebook.com/events/699123158101467/699124308101352

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024