sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Manželství - Zdenka a Tabiš
© Foto: Jan Plavec



Manželství: Dokument o lásce za časů internetu

ČR: Film české režisérky Kateřiny Hager a pákistánského dokumentaristy Asada Faruqiho představuje dramatický boj za naplnění jednoho výjimečného manželství. Příběh online vztahu Zdenky a Tabiše a prokazování skutečné lásky zachycuje řadu překážek a předsudků na cestě za jejich snem – společnou domácností v Aši. Svérázní protagonisté své životní peripetie i administrativní nástrahy ovšem řeší s odzbrojujícím odhodláním a humorem. Dokument byl letos uveden na prestižním Hot Docs v Torontu. Asociace českých filmových klubů (AČFK) uvede Manželství od 9. září 2021 do tuzemských kin.

09.09.2021
Autor článku: 
Libor Galia

Vztah Češky Zdenky a Pákistánce Tabiše se zrodil online při hraní počítačové hry „Farmville“. Ti dva spolu nejprve hospodařili na virtuální farmě, jenže vzájemné zalévání cibule a rajčat postupně přerostlo v romanci a nakonec i svatbu. Více než pět let od svatby byli Zdenka a Tabiš nuceni prožívat své manželství téměř výhradně prostřednictvím internetu, neboť Tabišovy žádosti o vízum do České republiky opakovaně narážely na nedůvěru českých úřadů.

Dá se vůbec věřit lásce, jež se se zrodila online? Jde si udělat spolehlivý úsudek pouze na základě virtuální komunikace? Je možné, aby se Pákistánec upřímně zamiloval do o třináct let starší Češky na vozíčku? Takové otázky si kladli tvůrci filmu před natáčením. „Případ Zdenky a Tabiše mě fascinoval zejména svou tajemností i mnohovrstevnatostí. Jedná se o silný lidský příběh, zasazený do kontextu dnešní Evropy, která čelí obavám z migrace, terorismu i xenofobie, příběh, jenž skrýval velký potenciál pro zajímavý dokumentární film,” říká režisérka Kateřina Hager. Režiséři se už během prvních natáčecích dní se Zdenkou a Tabišem velmi sblížili a pustili se do dobrodružné spolupráce, která se odehrávala na třech kontinentech a trvala téměř čtyři roky. „Film je pohledem na svět v čase globalizace,” dodává režisér Asad Faruqi.

„Denně jsme v médiích i na vlastní kůži konfrontování s nástrahami virtuálního světa, krmeni pro i protiimigrační propagandou a jaksi z principu ostražití vůči happy endům. Všechny tyto prvky obrací film Kateřiny Hager naruby. Předkládá nám příběh, kterému jsme zpočátku snad ani my nemohli uvěřit. A přesto je pravdivý,” říká Iva Hejlíčková za AČFK.

Festivalová premiéra filmu proběhla na festivalu Jeden svět, speciální projekce za účasti protagonistů pak na 47. Letní filmové škole Uherské Hradiště. Slavnostní premiéra se uskuteční ve středu 8. září v kinu Aero. S uvedením filmu 9. září do distribuce je spjato turné s režisérkou po vybraných filmových klubech. Kateřina Hager film postupně představí v kinech ve Frýdlantu nad Ostravicí (19. 9.), Opavě (20. 9.), Kopřivnici (21. 9.), Napajedlech (23. 9.), Frýdku-Místku (26. 9.), Uherském Hradišti (27. 9.) a Boskovicích (28. 9.).

acfk.cz/film/manzelstvi

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024