sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Markéta Venclová a Lenka Lembejová
© Zdroj: www.kladskepomezi.cz



Kladské pomezí / Krajina příběhů

KLADSKO: Kladské pomezí – tak se nazývá kraj mezi Krkonošemi a Orlickými horami, obklopený z části skalami i lesy, kraj, ve kterém žilo a jistě i žije spousta zajímavých osobností – bratři Čapkové, Božena Němcová, Alois Jirásek, Josef Škvorecký, Egon Hostovský a další. Místní spisovalé ke své tvorbě často hledali předlohu mezi lidmi z okolních městeček, vesnic i samot. Proto se Kladské pomezí nazývá i „krajinou příběhů“. O slávu a dobrou pověst Kladského pomezí se stará už od roku 1997 také stejnojmenná společnost. Její provoz zajišťují dvě skvělé ženy – Markéta Venclová a Lenka Lembejová. Jaký je jejich vztah k tomuto kraji, co dělají, aby se o Pomezí vědělo a bylo vyhledávaným místem výletů a dovolených? A jak to vše zvládají?

Autor článku: 
Ilona Machová

Jak byste popsaly Kladské pomezí a kde tedy přesně leží? Jaký je váš vztah k němu?

Lenka: Kladské pomezí je malebný region mezi Krkonošemi a Orlickými horami na česko-polské hranici se spoustou přírodních krás, památek a šikovných lidí. Můj vztah k němu je samozřejmě ovlivněn tím, že jsem se tu narodila a žiji tady. Jsem patriotka, mám to tu moc ráda a jsem pyšná, že odtud vzešly takové osobnosti, které jsou zmíněny už v úvodu.

Markéta: Je to část mojí vlasti, kde jsem se narodila a trávím zde i celý svůj život. Je vstupní branou do Polska na východě Čech, je to příjemně zvlněná krajina s vodní nádrží Rozkoš i malebnými údolími, kde narazíte na zámky, vojenské památky a zajímavá muzea.

 

Krajina příběhů – to pojmenování je vskutku trefné – vznikaly tu moderní Čapkovy pohádky o havlovickém vodníkovi, pejsku Oříškovi i loupežníku Lotrandovi, Jirásek o zdejším kraji napsal kroniku U nás a Němcová tady našla inspiraci pro své povídky. Ale tento přívlastek jste si vymyslely vy? Nebo…

Lenka: Přívlastek vznikl při přípravě jednoho – do té doby největšího projektu – už před více než deseti lety. Já jsem nastoupila do společnosti až při jeho realizaci, ale souhlasím, Krajina příběhů je v našem případě opravdu trefné pojmenování.

 

Co všechno děláte proto, aby se potenciální návštěvník – výletník dozvěděl o Kladském pomezí?

Lenka: No, ve zkratce řečeno, využíváme veškerý marketing se všemi jeho nástroji. O tom určitě povypráví Markéta. Ale nejvíce se nám, i podle šetření, osvědčuje osobní doporučení spokojených návštěvníků. To je to nejlepší ocenění kvality našich služeb. Ochota a vstřícnost, produkty, ve zkratce – udělat pro spokojenost návštěvníků maximum, aby měli důvod se k nám vracet.

Markéta: Využíváme celou paletu moderních nástrojů marketingu. V současnosti se vše přesouvá stále více do virtuální podoby – tedy do „on-linu“. Posledních pět let jsme se intenzivně věnovali zviditelnění odkazu našich národních literárních velikánů, kterých máme v Kladském pomezí opravdu hojně. Naším velkým počinem byl vznik stránky www.karelcapek.cz , která propaguje místa spojená se sourozenci Čapkovými z celého Královéhradeckého kraje. Také se dlouhodobě věnujeme nabídce pro rodiny s dětmi, ta je k dispozici na stránkách www.toulavybatoh.cz, a podporujeme vznik zážitkové turistiky na česko-polské hranici – www.festivalzazitku.cz . V loňském roce jsme ale žili také projektem BOŽENA 200. Je toho tolik, že by to tady zabralo hodně místa – vše o naší činnosti najdete na www.kladskepomezi.cz.

 

A tohle všechno děláte vy dvě? Na to musíte být skutečně sehraný tým!

Lenka: To si pište. Já pracuji ve společnosti už jedenáctým rokem. Markéta, i když s přestávkami, snad ještě déle. Pokud je společnost pouze o dvou lidech, v každodenním kontaktu, skutečně si musí „sednout“. O ničem jiném to není. Musí mít podobný náhled na věci, stejnou chuť posouvat je dál a povahově si vyhovovat. Za sebe můžu říci, že mě tahle práce opravdu baví, a to i díky tomu, že mou kolegyní je právě Markéta. Ale na výsledcích naší činnosti se nepodílíme jen my. Za tím je obrovská spousta lidí…

Markéta: Skutečně spolu pracujeme už řadu let a stále nám to skvěle klape. Bez toho by mi práce nedávala smysl. Podporujeme se a baví nás vymýšlet nové a nové věci a někam se stále posouvat.

 

Kdo vás tedy ještě podporuje?

Markéta: Moc si vážíme podpory naší členské základny, bez ní by Kladské pomezí nemohlo existovat. Ta čítá více než 40 členů z řad turistických atraktivit, služeb, měst a obcí. Také se opíráme o pevnou vazbu s informačními centry. Podporuje nás i krajský úřad.

 

V minulém roce se díky situaci s COVID-19 hodně věcí změnilo. Jednou z nich byla skutečnost, že cestování mimo Českou republiku nebylo tak jednoduché jako dříve. Co to znamenalo pro vás? Pocítily jste nějaký vliv na návštěvnost regionu?

Markéta: Na návštěvnost měla epidemiologická situace velký vliv. Přestože letní měsíce byly velmi silné, tak návštěvnost za celý zbytek roku se podařilo dohnat jen na několika málo místech. O 24 % více návštěvníků oproti předminulé ještě „necovidové“ sezóně bylo v roce 2020 v Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci. Téměř stejnou návštěvnost mělo Muzeum Boženy Němcové v České Skalici, skvěle si vedla také Stálá historická expozice v Josefově. Návštěvníků tam přibylo o více než polovinu. Je to tím, že v Josefově pořádali různé akce a zavedli společnou vstupenku s ostatními turistickými zajímavostmi ve městě. V průměru ale poklesla návštěvnost dalších turistických cílů v roce 2020 oproti minulému roku o čtvrtinu.

 

Teď se jsme na začátku turistické sezóny. Co jste na letošní rok připravily?

Markéta: Naší největší snahou je pomoci našim členům a podporovatelům maximalizovat návštěvnost tak, aby se dopady epidemie co nejvíce zmírnily. Konkrétně jsme připravily projekt Festival zážitků. Je to série speciálně vytvořených zážitkových akcí seznamujících s tradicemi regionu. Budeme pokračovat také v představování míst spojených s Boženou Němcovou, které má zcela novou obnovenou expozici, kde veřejnost uvidí zajímavé předměty z její pozůstalosti.

 

Kam nebo na co byste určitě pozvaly návštěvníky Kladského pomezí?

Lenka: Za sebe mám samozřejmě místa v Kladském pomezí, která preferuji, ale pozvání bych formulovala obecně. Přijeďte za námi do Kladského pomezí – krajiny příběhů a vytvořte si tu svůj vlastní příběh, ať už tu strávíte několik dnů nebo jen hodin. Zážitky a vzpomínky vám nikdo nikdy nevezme.

Markéta: K tomu nemám co dodat. Snad jen, že letos v létě, když k nám do Kladského pomezí přijedete, tak tu pro vás bude hotový Festival zážitků!

 

 

 

www.kladskepomezi.cz

Kraj, který nadchne každého svojí rozmanitostí – členitá krajina protkaná systémem opevnění, místa poskytující nádherné výhledy, romantická údolí řek, světoznámá skalní města, památky z různých stavebních epoch, hustá síť turistických stezek a cyklotras, lyžařské vleky a upravované stopy pro běžecké lyžování.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní?

Naším prvním hostem je nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten. Příště to ale můžete být vy!

Pokud víte, jak na to, napište nám na: redakce@mistnikultura.cz

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Senioři, Vzdělávání
EDITORIAL
24.04.2024

ČERVENÝ KOSTELEC: V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.04.2024