neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Cenu ELBE DOCK vyhrál film Pátrání po Evě
© Zdroj: https://www.facebook.com/cenakoutecky



Cenu ELBE DOCK vyhrál film Pátrání po Evě

DRÁŽĎANY: Dokumentární film o liberálně smýšlející Evě, která žije v Berlíně a žádná z charakteristik jejího alternativního života není přesná, režisérky Pii Hellenthal a producenta Erika Winkera, vyhrál hlavní Cenu ELBE DOCK. Zvláštní ocenění poroty dostala režisérka Laura Coppens za film Chuť naděje, který sleduje situaci v továrně na výrobu čajů, kde se zaměstnanci postavili proti obchodnímu gigantovi, který ji chtěl zavřít. Ceny byly udělené na slavnostním zakončení festivalu, které proběhlo v neděli v Geh8, drážďanském prostoru bývalého nákladového nádraží. Zde festival probíhal od 5. do 6. září. Závěrečným ceremoniálem provázely autorky podcastu Buchty Zuzana Fuksová a Ivana Veselková z Radia Wave.

Autor článku: 
Nikola Páleníčková/ika

„Feminismus. Tělo. Identita. Láska. Nenávist. Upřímnost. Mnohovrstevnatý portrét protagonistky zachycený ve formě působivé filmové eseje,“ zaznělo o vítězném filmu Pátrání po Evě ve vyjádření poroty. O Cenu ELBE DOCK pro první či druhý středoevropský celovečerní dokumentární film se ucházelo celkem sedm filmů. Snímek Floriana Koflera a Julie Gutweniger Bezpečí123, dokument Pavola Pekarčíka Hluché dny, film Chuť naděje režisérky Laury Coppens, snímek režiséra Aurelia Buchwaldera ISOLA, dokument Naše malé Polsko režiséra Matěje Bobříka a dokument režiséra Juraje Mravce Ztracený domov.

Režisérka filmu Chuť naděje Laura Coppens získala speciální uznání poroty, jež k filmu uvedla: „Režisérka nás zavedla do světa protagonistů citlivým a jemným způsobem. Její antropologický přístup nás vtáhl natolik, že jsme hned od začátku stály za dělníky. Situace v továrně byla zachycena observačním způsobem s jasnou režisérskou vizí.“

V porotě Ceny ELBE DOCK pro středoevropské první a druhé dokumentární filmy zasedla filmová producentka Marta Golba, výkonná ředitelka a zakladatelka filmově-vzdělávacího festivalu pro mládež s názvem Young Film Fest Mária Môťovská a producentka ve společnosti Frame Films Hana Blaha Šilarová

Vyhlášením Cen ELBE DOCK a koncertem avantgardního violoncellisty a skladatele Štěpána Filípka oficiálně skončil třetí ročník mezinárodního filmového festivalu, který od 1. do 4. září probíhal v Ústí nad Labem a poté v Drážďanech. Festival promítnul na 60 celovečerních i krátkometrážních filmů především debutujících evropských tvůrců a uspořádal na 20 doprovodných akcí. Na akci přijelo 150 industry hostů a projekcí se zúčastnilo přibližně 1700 diváků.

V rámci festivalu ELBE DOCK se udílela i Cena Pavla Kouteckého. Tu získala dokumentární esej FREM slovenské dokumentaristky Viery Čákanyové a producentky Niny Numankadić, která reaguje na současnou vlnu posthumanistického uvažování způsobeného rozvojem technologií a umělé inteligence, získala prestižní Cenu Pavla Kouteckého. Ta se letos udílela již počtrnácté. Cena Pavla Kouteckého oceňuje nejoriginálnější první a druhé dokumentární filmy českých a slovenských tvůrců. Mimo celovečerního filmu byl oceněn krátký animovaný dokument M E Z E R Y režisérky Nory Štrbové a producenta Ondřeje Šejnohy. V tom autorka zpracovává osobní zkušenost se ztrátou paměti svého bratra. Ceremonie proběhla již potřetí v rámci mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK na balkonu Veřejného sálu Hraničář.

“Jsem ráda, že i přes komplikace se podařilo uspořádat letošní ročník nejen Ceny Pavla Kouteckého, ale i festivalu ELBE DOCK. Myslím, že v současné době je velmi důležité podporovat filmaře, kina a celou živou kulturu, která současnou covidovou situací velmi utrpěla. Těší mě, že jsme v Ústí a Drážďanech mohli ukázat filmy, které by se jinak do kin nedostaly, a zorganizovat akce, které zaujaly a zapojily místní obyvatele,” říká zakladatelka Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková, která stojí i za založením festivalu ELBE DOCK.

Pořadatelem festivalu je nutprodukce, s.r.o. a bujón s.r.o.

3. ročník Mezinárodního festivalu ELBE DOCK se koná pod záštitou primátora statutárního města Ústí nad Labem Mgr. Ing. Petra Nedvědického.

elbedock.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024