pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Invalidovna
© Foto: Darja Lukjanenko



Studio ALTA se stěhuje na Invalidovnu

PRAHA: Multikulturní centrum Studio ALTA se po 11 letech stěhuje ze svého sídla v pražských Holešovicích. Novým místem jeho působení bude západní křídlo budovy Invalidovny v Karlíně, které organizace získala formou výpůjčky od Národního památkového ústavu, správce celého objektu. Program pro veřejnost zde zahájí 6. května 2020. Akce budou vznikat v úzké spolupráci s NPÚ. Ve spojení s Karlín Group chce Studio ALTA otevřít téma ekologicky udržitelných kreativních center a vytvořit modelový příklad takového provozu.

06.05.2020
Autor článku: 
TZ/ika

Od března zde zahajují práce na přípravě interiérů, kde bude působit i mnoho dalších kulturních subjektů.

Studio ALTA potvrdilo za 11 let své existence pozici progresivní produkční platformy, která s lokální i mezinárodní podporou usiluje o pozitivní společenské změny prostřednictvím umění a kultury. Industriální areál v Holešovicích, který v roce 2019 koupila developerská společnost Karlín Group, se provozovatelé Studia ALTA rozhodli opustit. Vize brzkého bourání objektu se v kombinaci s komerčním nájmem stala i přes vstřícný přístup developera pro studio neúnosná. Své síly se proto ALTA rozhodla napřímit do nového působiště v Invalidovně. Změna lokality přináší Studiu nejen nové prostorové a programové možnosti, ale také příležitosti pro spolupráci podnikatelské sféry, neziskového a veřejného sektoru. Významnou podporu projektu poskytla právě Karlín Group, společnost, která provozuje Fórum Karlín a dlouhodobě usiluje o rozvoj Karlínské čtvrti i kulturního dění v Praze.

Ekologické otázky řeší v Česku již celá řada divadelních i dalších provozů. Karlín Group je jednou ze společností, které k tomuto úkolu přistupují komplexně. Spolu se Sergem Grimauxem a Sergem Borensteinem vloni převzala provoz i program multifunkční haly Fórum Karlín. Kromě bezhotovostních plateb, vstřícnějších podmínek pro promotéry a nového mezinárodního konceptu Smart Venue přineslo nové vedení také vylepšení právě v oblasti ekologie a udržitelného provozu. Karlín Group dlouhodobě podporuje také program Invalidovny. Na činnost Studia ALTA a ostatních neziskových organizací, které zde budou působit, přispěje nejen finančně, ale také materiálně, aby prostor odpovídal požadavkům na realizaci jednotlivých aktivit i nárokům návštěvníků. Vznikne zde prozatímní, ale zároveň plnohodnotné, zázemí pro činnost Studia a po provedení celkové rekonstrukce objektu NPÚ plánuje, že budou v Invalidovně vyčleněny prostory přizpůsobené pro volnočasové a kulturní aktivity.

Jan Ludvík, obchodní partner developera a filantropa Serge Borensteina, k tomu doplňuje: „Filosofie společnosti Karlín Group se zakládá na tom, že město musí být především živé, aby se v něm lidem dobře bydlelo. Proto podporujeme kromě rozvoje města také městskou komunitu a umělecké aktivity v Karlíně. Teprve ty tvoří z projektů a budov, které plánujeme, opravdové město.“

Od spolupráce se Studiem ALTA si Karlín Group slibuje, že se jim společně podaří jak dále rozvíjet tento dlouhodobě udržitelný přístup, tak i motivovat širokou veřejnost k větší společenské a ekologické odpovědnosti. „Téma udržitelného umění a kultury je dnes velice aktuální. Věříme, že právě naše společná vize ekologického kulturního centra přitáhne pozornost návštěvníků z Karlína a okolí. Chceme zdejším obyvatelům přinést do života nejen kvalitní kulturní akce, ale i hodnoty jako společenská odpovědnost a tolerance a prostřednictvím nich rozproudit zdejší komunitní a sousedský život,“ říká ředitelka a zakladatelka Studia ALTA Lucia Kašiarová.

Web: www.altart.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024